Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Analysen
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Analysen

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2007

ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ НА ЕС ЗА 2008 Г. – АНАЛИЗ В EUOBSERVER

За пръв път повече пари за икономическа конкурентоспособност, отколкото за земеделски субсидии!  

С приближаването на ключовия дебат за преразглеждане на бюджетната политика на ЕС, Европейската комисия състави проектобюджет за 2008 г., който за пръв път разпределя повече средства за инициативи, насочени към стимулиране на европейската икономика, отколкото за фермерски субсидии.

Това пише влиятелното интернет издание EUObserver. След одобряването на проектобюджета за следващата година от ЕК е цитиран ресорният еврокомисар Далия Грибаускайте, според която ЕК е твърда в амбицията си да насочи бюджетни средства за "глобалните предизвикателства, пред които Европа като цяло се изправя".

44.2% от средствата или €57.2 милиарда са планирани за "устойчив растеж" - за пръв път тези пари са повече, отколкото средствата, които ЕС ще изплаща за Общата селскостопанска политика: €56.3 млрд. или 43.6%.

Наред с кохезионните фондове в размер на €46.9 млрд. и отделно от големите инфраструктурни проекти, главно за новите страни-членки - икономическият пакет включва €10.3 млрд. за стимулиране на конкурентоспособността на ЕС в сфери като предприемачеството, трансевропейски мрежи и обучение в продължение на целия живот.

Критиците - посочва EUObserver - обаче продължават да смятат, че твърде голям дял от бюджета ще отиде при селскостопанските производители. Реалният дебат за бюджета се очаква да е разгорещен и ще започне на практика през следващата година.

Европейската комисия е записала в проектобюджета удвояване на финансовите средства за Сателитната навигационна система "Галилео". Това се прави, въпреки разногласията между правителствата и участващите в мащабния проект компании относно неговото бъдеще. Трийсетте сателита на "Галилео" трябва да бъдат изведени в околоземна орбита срещу €3.2 млрд., като една трета от тези пари идват от европейските данъкоплатци, а останалото от частен консорциум, в който участват осем европейски компании, които обаче причиняват забавяне, тъй като не успяват да се споразумеят за обща търговска позиция. Еврокомисар Грибаускайте предлага делът, даван от ЕС за "Галилео", да се увеличи следващата година с 51% в сравнение с 2007 г.

В проектобюджета е записано увеличение от 4.5% за външнополитическите инициативи на ЕС - общо €6.9 млрд., като се предвижда резерв от €300 млн. за Косово и за помощ за Палестина.

Очаква се административните разходи на ЕС през 2008 г. да се повишат с 5.7% в сравнение с тазгодишните пари, отделени за администрацията. Сред причините за това увеличение са и последните две разширявания на ЕС, които съответно доведоха до увеличаване на числеността на администрацията.

Насрочено е Европейският парламент да дебатира проектобюджета, съставен от Еврокомисията съвместно със Съвета, на 13 юли, допълва EUObserver.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "АКТУАЛНО" НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ТУК.



Nachrichten
Aktuelles
Analysen
Interviews


 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia