Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-05-2007

ПРОЕКТОБЮДЖЕТЪТ НА ЕС ЗА 2008 Г. – АНАЛИЗ В EUOBSERVER

За пръв път повече пари за икономическа конкурентоспособност, отколкото за земеделски субсидии!  

С приближаването на ключовия дебат за преразглеждане на бюджетната политика на ЕС, Европейската комисия състави проектобюджет за 2008 г., който за пръв път разпределя повече средства за инициативи, насочени към стимулиране на европейската икономика, отколкото за фермерски субсидии.

Това пише влиятелното интернет издание EUObserver. След одобряването на проектобюджета за следващата година от ЕК е цитиран ресорният еврокомисар Далия Грибаускайте, според която ЕК е твърда в амбицията си да насочи бюджетни средства за "глобалните предизвикателства, пред които Европа като цяло се изправя".

44.2% от средствата или €57.2 милиарда са планирани за "устойчив растеж" - за пръв път тези пари са повече, отколкото средствата, които ЕС ще изплаща за Общата селскостопанска политика: €56.3 млрд. или 43.6%.

Наред с кохезионните фондове в размер на €46.9 млрд. и отделно от големите инфраструктурни проекти, главно за новите страни-членки - икономическият пакет включва €10.3 млрд. за стимулиране на конкурентоспособността на ЕС в сфери като предприемачеството, трансевропейски мрежи и обучение в продължение на целия живот.

Критиците - посочва EUObserver - обаче продължават да смятат, че твърде голям дял от бюджета ще отиде при селскостопанските производители. Реалният дебат за бюджета се очаква да е разгорещен и ще започне на практика през следващата година.

Европейската комисия е записала в проектобюджета удвояване на финансовите средства за Сателитната навигационна система "Галилео". Това се прави, въпреки разногласията между правителствата и участващите в мащабния проект компании относно неговото бъдеще. Трийсетте сателита на "Галилео" трябва да бъдат изведени в околоземна орбита срещу €3.2 млрд., като една трета от тези пари идват от европейските данъкоплатци, а останалото от частен консорциум, в който участват осем европейски компании, които обаче причиняват забавяне, тъй като не успяват да се споразумеят за обща търговска позиция. Еврокомисар Грибаускайте предлага делът, даван от ЕС за "Галилео", да се увеличи следващата година с 51% в сравнение с 2007 г.

В проектобюджета е записано увеличение от 4.5% за външнополитическите инициативи на ЕС - общо €6.9 млрд., като се предвижда резерв от €300 млн. за Косово и за помощ за Палестина.

Очаква се административните разходи на ЕС през 2008 г. да се повишат с 5.7% в сравнение с тазгодишните пари, отделени за администрацията. Сред причините за това увеличение са и последните две разширявания на ЕС, които съответно доведоха до увеличаване на числеността на администрацията.

Насрочено е Европейският парламент да дебатира проектобюджета, съставен от Еврокомисията съвместно със Съвета, на 13 юли, допълва EUObserver.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "АКТУАЛНО" НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ТУК.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.