Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2009

Холандски журналист смята, че очакванията в ЕС към новия български премиер са скептични

Холандският журналист  Дирк ван Хартен коментира актуалната политическа обстановка в България в интервю за информационна агенция “Novinite.com”.

“Всички очакваха Борисов да победи, но аз мисля, че не беше толкова важно ГЕРБ да победи, а правителството да падне. Това беше вот на недоверие от страна на българските граждани.”

Това казва в интервю за информационната агенция “Novinite.com” кореспондентът в София на холандската информационна агенция ANP Дирк ван Хартен, единственият холандски журналист, работещ и живеещ у нас – както отбелязва „Novinite.com”.

Ван Хартен, който е у нас от есента на 2008 г., смята, че българите са гласували за Бойко Борисов, защото той е най-добрият сред лошите. Неговата харизма (безспорно по-забележителна от тази на Станишев), простият му начин на изразяване и демонстрациите на близост до обикновения човек са качествата, допринесли за категоричната победа на партия ГЕРБ, казва журналистът.

Ван Хартен заключава, че могат да бъдат направени аналогии на избирането на Борисов с това на други харизматични европейски лидери като Саркози и Берлускони, но въпреки това ерата на силните мъже не е настъпила в България. “Прекалено рано е да наричаме Борисов Путин на Балканите”, казва холандецът.

На въпроса – “Очаквате ли радикални промени в България след изборите?” Дирк ван Хартен отговаря, че в ЕС очакванията спрямо Борисов са скептични, но това ще е предимство за него, защото така той може само да спечели дивиденти при евентуална положителна оценка за бъдещото му управление.

Дирк ван Хартен намира България и Румъния за най-интересната част от Балканите. Първите му сериозни впечатления като чуждестранен кореспондент у нас са свързани с тоталното безхаберие на официалните лица и говорителите на отделните институции, които трудно можело да бъдат открити за коментар по множество въпроси.

В интервюто той споделя наблюденията си, че повечето български медии не са достатъчно независими и политически необвързани. Това явление поражда много дискусии и опасения в Холандия. Ван Хартен разкрива, че е бил обезсърчен от безпрецедентните решения за промяна на изборния закон само два месеца преди изборите и не допуска, че това е възможно да се случи в друга европейска държава.

По-нататък холандският журналист подчертава, че се наблюдава тенденция в повечето страни-членки изборите за Европейски парламент да преминават по-скоро под знака на националните въпроси, а не толкова на общоевропейските проблеми. В България обаче гласуването за ЕП е било тотално засенчено от последвалите национални избори, което е попречило на гласоподавателите да направят адекватен избор.


В края на интервюто си пред репортерката Милена Христова холандският журналист коментира възможността за задействане на предпазните клаузи срещу България и Румъния.  Като аргумент за подобни европейски настроения, той посочва резултатите от последните избори в Холандия: там сериозна обществена подкрепа получи крайната Партия на свободата, която се обявява за изгонване на България и Румъния от Европейския съюз.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia