Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2009

Холандски журналист смята, че очакванията в ЕС към новия български премиер са скептични

Холандският журналист  Дирк ван Хартен коментира актуалната политическа обстановка в България в интервю за информационна агенция “Novinite.com”.

“Всички очакваха Борисов да победи, но аз мисля, че не беше толкова важно ГЕРБ да победи, а правителството да падне. Това беше вот на недоверие от страна на българските граждани.”

Това казва в интервю за информационната агенция “Novinite.com” кореспондентът в София на холандската информационна агенция ANP Дирк ван Хартен, единственият холандски журналист, работещ и живеещ у нас – както отбелязва „Novinite.com”.

Ван Хартен, който е у нас от есента на 2008 г., смята, че българите са гласували за Бойко Борисов, защото той е най-добрият сред лошите. Неговата харизма (безспорно по-забележителна от тази на Станишев), простият му начин на изразяване и демонстрациите на близост до обикновения човек са качествата, допринесли за категоричната победа на партия ГЕРБ, казва журналистът.

Ван Хартен заключава, че могат да бъдат направени аналогии на избирането на Борисов с това на други харизматични европейски лидери като Саркози и Берлускони, но въпреки това ерата на силните мъже не е настъпила в България. “Прекалено рано е да наричаме Борисов Путин на Балканите”, казва холандецът.

На въпроса – “Очаквате ли радикални промени в България след изборите?” Дирк ван Хартен отговаря, че в ЕС очакванията спрямо Борисов са скептични, но това ще е предимство за него, защото така той може само да спечели дивиденти при евентуална положителна оценка за бъдещото му управление.

Дирк ван Хартен намира България и Румъния за най-интересната част от Балканите. Първите му сериозни впечатления като чуждестранен кореспондент у нас са свързани с тоталното безхаберие на официалните лица и говорителите на отделните институции, които трудно можело да бъдат открити за коментар по множество въпроси.

В интервюто той споделя наблюденията си, че повечето български медии не са достатъчно независими и политически необвързани. Това явление поражда много дискусии и опасения в Холандия. Ван Хартен разкрива, че е бил обезсърчен от безпрецедентните решения за промяна на изборния закон само два месеца преди изборите и не допуска, че това е възможно да се случи в друга европейска държава.

По-нататък холандският журналист подчертава, че се наблюдава тенденция в повечето страни-членки изборите за Европейски парламент да преминават по-скоро под знака на националните въпроси, а не толкова на общоевропейските проблеми. В България обаче гласуването за ЕП е било тотално засенчено от последвалите национални избори, което е попречило на гласоподавателите да направят адекватен избор.


В края на интервюто си пред репортерката Милена Христова холандският журналист коментира възможността за задействане на предпазните клаузи срещу България и Румъния.  Като аргумент за подобни европейски настроения, той посочва резултатите от последните избори в Холандия: там сериозна обществена подкрепа получи крайната Партия на свободата, която се обявява за изгонване на България и Румъния от Европейския съюз. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.