Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2010

Аштън ще представи предложението си за Европейска служба за външна дейност

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън ще представи тази седмица дългоочакваното предложение за създаването на Европейска служба за външна дейност, съобщава „Еурактив".

Предложението е с краен срок 30 април и ще бъде представено от Аштън официално пред европейските министри на външните работи в понеделник.

Очаква се дебатите за Европейската служба за външна дейност да бъдат проведени на съвместна среща на Съвета по общи въпроси - отговорен за институционалните въпроси и Съвета по външни работи, чийто компетенции включват въпросите, свързани с външните отношения на ЕС.

Дипломатите подчертаха, че е имало „такова вълнение" относно къде трябва да се дискутира създаването на Европейската служба, при което някои държави са били „завладени" от формата на Съвета по общи въпроси, а други са предпочели Съвета по външни работи. По правило Върховният представител председателства срещите на Съвета по външни работи, припомня „Еурактив".

Дипломатическите представители в Брюксел и европейските столици полагат усилия да оформят организационната схема на новата служба, която до голяма степен ще разкрие йерархията на бъдещата администрация. В частност, ще даде по-ясна представа за позицията на съществуващите вече служби на Съвет и Комисия в новата структура.

Друг важен въпрос е разпределението на задачите между Комисията и бъдещите дипломати от Европейската служба за външна дейност. До този момент службите на Комисията в чужбина са отговорни за програмите за развитие и сътрудничество, но не и за тези от дипломатически характер. Когато се създаде Европейската служба вземането на решения в сферата на развитието ще се осъществява на пет нива като дипломатите ще са начело на първите, по-политически насочени етапи, а службите на Комисията ще поемат следващите, по-технически равнища.

Остава нерешен въпросът дали новата служба трябва да отговаря за първите два или три етапа при вземането на решения. ЕК поиска службата да отговаря само за първите два етапа.

Според парламентарни източници, ако Европейската служба е отговорна за първите три етапа европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс ще поеме отговорности, които не са в компетенциите му, а комисарят по разширяването и добросъседството Щефан Фюле ще загуби контрола над връзките със съседите на ЕС.

Относно персонала на новата европейска служба западните дипломати казаха, че исканията на новите страни-членки за осигуряване на „географски баланс" ще бъдат спазени, което означава, че тези държави, които засега имат малко представители в европейските институции може да се възползват от квотите си при наемането на персонала.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia