Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2010

Аштън ще представи предложението си за Европейска служба за външна дейност

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Катрин Аштън ще представи тази седмица дългоочакваното предложение за създаването на Европейска служба за външна дейност, съобщава „Еурактив".

Предложението е с краен срок 30 април и ще бъде представено от Аштън официално пред европейските министри на външните работи в понеделник.

Очаква се дебатите за Европейската служба за външна дейност да бъдат проведени на съвместна среща на Съвета по общи въпроси - отговорен за институционалните въпроси и Съвета по външни работи, чийто компетенции включват въпросите, свързани с външните отношения на ЕС.

Дипломатите подчертаха, че е имало „такова вълнение" относно къде трябва да се дискутира създаването на Европейската служба, при което някои държави са били „завладени" от формата на Съвета по общи въпроси, а други са предпочели Съвета по външни работи. По правило Върховният представител председателства срещите на Съвета по външни работи, припомня „Еурактив".

Дипломатическите представители в Брюксел и европейските столици полагат усилия да оформят организационната схема на новата служба, която до голяма степен ще разкрие йерархията на бъдещата администрация. В частност, ще даде по-ясна представа за позицията на съществуващите вече служби на Съвет и Комисия в новата структура.

Друг важен въпрос е разпределението на задачите между Комисията и бъдещите дипломати от Европейската служба за външна дейност. До този момент службите на Комисията в чужбина са отговорни за програмите за развитие и сътрудничество, но не и за тези от дипломатически характер. Когато се създаде Европейската служба вземането на решения в сферата на развитието ще се осъществява на пет нива като дипломатите ще са начело на първите, по-политически насочени етапи, а службите на Комисията ще поемат следващите, по-технически равнища.

Остава нерешен въпросът дали новата служба трябва да отговаря за първите два или три етапа при вземането на решения. ЕК поиска службата да отговаря само за първите два етапа.

Според парламентарни източници, ако Европейската служба е отговорна за първите три етапа европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс ще поеме отговорности, които не са в компетенциите му, а комисарят по разширяването и добросъседството Щефан Фюле ще загуби контрола над връзките със съседите на ЕС.

Относно персонала на новата европейска служба западните дипломати казаха, че исканията на новите страни-членки за осигуряване на „географски баланс" ще бъдат спазени, което означава, че тези държави, които засега имат малко представители в европейските институции може да се възползват от квотите си при наемането на персонала.

По темата

Аудио

Видео 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.