Europe.bg
  Hauptseite - Nachrichten - Aktuelles
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Benutzername:
  
  Kennwort:
  
  
Registrierung
vergessenes Kennwort
Was ist my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Kontakt
Partner
Partner Medien
herunterladen
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Nachrichten / Aktuelles

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

МЕРКЕЛ ОБЕЩАВА "СПРАВЕДЛИВО" РЕШЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е решена да намери изход от институционалната безизходица на ЕС преди Берлин да предаде председателството на съюза в края на следващия месец, съобщава EUobserver.

Говорейки преди среща с австрийския канцлер Алфред Гусенбауер в понеделник, Меркел заяви, че за нея е изключително важно да бъде постигнат „справедлив компромис".

Тя добави, че според нея е важно тона да бъде задаван не само от хората, които не искат определени елементи да влязат в договора. Страните, които смятат определени неща за важни също трябва да бъдат чути, смята Меркел.

Коментарите й са реакция на факта, че програмата за въпросите, които трябва да бъдат включени в ревизирания договор, се задава от деветте страни, които не са подписали конституцията.

Страни като Великобритания и Полша които не са съгласни със системата за гласуване например, много често представят исканията си, докато 18-те държави, подписали конституцията не успяват да организират обществен фронт за защита на оригиналния текст.

Според Меркел, която е за приемане на нов договор до средата на 2009г., Берлин като председател на ЕС има „много приятели и партньори, които също искат споразумение".

С наближаването на юнската среща на върха, голяма част от дискусиите в момента се насочват към идеята на Франция за опростен договор, коментира изданието.

според новия френски президент Никола Саркози в новия текст трябва да останат предложения като тези за външен министър на съюза и постоянен председател на ЕС. Освен това според него ЕС трябва да получи законова самоличност, както и да бъде разширена системата за гласуване с квалифицирано мнозинство.

Италианският премиер Романо Проди, който първоначално бе привърженик на оригиналната конституция, след вчерашната си среща със Саркози заяви подкрепата си за предложените от френския президент елементи. Проди обаче се въздържа да използва израза „опростен договор".

През миналата седмица председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че се оформя съгласие около предложенията на Саркози.

Въпреки растящата подкрепа обаче, повечето страни имат различни идеи какво трябва да включва новата конституция, което предвещава сериозни схватки по време на юнската среща, коментира EUobserver.



 
Заедно
Im voraus
 
 
 
    mehr 
Interviews
 
 
 
    mehr 
Die EU-Fonds für Bulgarien
 
 
 
    mehr 
Neueste Artikel
 
    mehr 

Ein Projekt von Europäisches Institut | Centre for policy modernisation | EUROPEUM Institute for European Policy |
| Datenschutzerklärung | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Das Informationssystem wurde verwirklicht mit finanzieller Unterstützung von OSI und OSF – Sofia