Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-05-2007

МЕРКЕЛ ОБЕЩАВА "СПРАВЕДЛИВО" РЕШЕНИЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е решена да намери изход от институционалната безизходица на ЕС преди Берлин да предаде председателството на съюза в края на следващия месец, съобщава EUobserver.

Говорейки преди среща с австрийския канцлер Алфред Гусенбауер в понеделник, Меркел заяви, че за нея е изключително важно да бъде постигнат „справедлив компромис".

Тя добави, че според нея е важно тона да бъде задаван не само от хората, които не искат определени елементи да влязат в договора. Страните, които смятат определени неща за важни също трябва да бъдат чути, смята Меркел.

Коментарите й са реакция на факта, че програмата за въпросите, които трябва да бъдат включени в ревизирания договор, се задава от деветте страни, които не са подписали конституцията.

Страни като Великобритания и Полша които не са съгласни със системата за гласуване например, много често представят исканията си, докато 18-те държави, подписали конституцията не успяват да организират обществен фронт за защита на оригиналния текст.

Според Меркел, която е за приемане на нов договор до средата на 2009г., Берлин като председател на ЕС има „много приятели и партньори, които също искат споразумение".

С наближаването на юнската среща на върха, голяма част от дискусиите в момента се насочват към идеята на Франция за опростен договор, коментира изданието.

според новия френски президент Никола Саркози в новия текст трябва да останат предложения като тези за външен министър на съюза и постоянен председател на ЕС. Освен това според него ЕС трябва да получи законова самоличност, както и да бъде разширена системата за гласуване с квалифицирано мнозинство.

Италианският премиер Романо Проди, който първоначално бе привърженик на оригиналната конституция, след вчерашната си среща със Саркози заяви подкрепата си за предложените от френския президент елементи. Проди обаче се въздържа да използва израза „опростен договор".

През миналата седмица председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви, че се оформя съгласие около предложенията на Саркози.

Въпреки растящата подкрепа обаче, повечето страни имат различни идеи какво трябва да включва новата конституция, което предвещава сериозни схватки по време на юнската среща, коментира EUobserver.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.