Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
26-08-2008

Набуко: Далечна мечта след кризата в Грузия?

Анализ на ЕurActiv. Водещият проект на ЕС - газопроводът „Набуко", целящ да доставя газ за Европа от трети държави, заобикаляйки Русия, в частност през територията на Грузия, изглежда е поставен на карта заради кризата, която изправи Москва и Тбилиси една срещу друга. Кризата в Грузия накара много анализатори да погледнат на ситуацията на място през призмата на енергетиката.

Макар повечето коментатори да предпочетоха да не определят газовата политика на Русия като основна движеща сила на руското настъпление в Грузия, всички са на мнение, че то е провокирало съмнения в надеждността на Грузия като главна транзитна страна за доставките на петрол и газ към Европа. Самият газопровод „Набуко" се определя като директна жертва на последните развития в региона.

Грузинските официални лица отдавна се оплакват, че страната им е станала жертва на „тръбопроводната" политика. Твърди се, че президентът Михаил Саакашвили определил самия факт, че през грузинска територия вече минава нефтопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан като главна причина за руската атака.
Едно от разклоненията на въпросния нефтопровод, започващ от Азербайджан на Каспийско море, преминаващ през Грузия и достигащ до средиземноморското крайбрежие на Турция, откъдето стоката тръгва по море, свършва на грузинското пристанище Супса, което бе блокирано от руския флот по време на сегашната криза.

"Русия иска да покаже, че контролира този коридор", смята Гиорги Вашакмадзе, корпоративен директор в енергийния сектор на Грузия, цитиран от "Уол Стрийт Джърнал" . "Каспийският регион се пита какви би донесло това в бъдеще", жалва се Вашакмадзе. "След военния конфликт с Русия, Грузия вече няма как да бъде отбелязвана на картите за пътя на петрола и газа като безопасен транзитен маршрут, и каквато и да било помощ от страна на НАТО не би могла да промени това", казва Павел К. Баев, професор-изследовател в Международния институт за изследване на мира в Осло, цитиран от "Москоу таймс".

По отношение на проекта „Набуко", Ед Чоу от Центъра за стратегически и международни изследвания, цитиран от "Вашингтон Поуст", смята, че Русия е предизвикала сериозни колебания в главите на западните кредитори и инвеститори, че подобен газопровод през Грузия ще бъде защитен от атаки и извън контрола на Кремъл. Той добавя, че този тръбопровод "винаги е изглеждал повече като "газовата мечта" на дипломатите, отколкото като надежден икономически проект". "Инициаторите на проекта не само не успяха да осигурят споразумения за доставка и транзит, но тепърва трябва да определят петролна компания, готова да застане зад проекта и да финансира тръбата", твърди Чоу.

"Форбс" посочва от своя страна, че докато руските войски са все още в Грузия, руският държавен монополист в областта на природния газ „Газпром" е предложил да изкупи целия износ на газ от Азербайджан. Ако Азербайджан приеме, това може да срине плановете на Запада да намали зависимостта си от руските доставки на природен газ. Но, както и при руската окупация на Грузия, Западът ще има твърде малки шансове да спре подобна сделка, посочва анализът.

 



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.