Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
12-09-2006

СВЕТОВНАТА БАНКА: КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ ОСТАВА ЗНАЧИТЕЛНА

Намесата на държавата в дейността на бизнеса остава висока, а българските фирми съобщават за значителна корупция в обществените поръчки, лицензирането, митническите служби, съдебната система и инспекционните органи. Това се казва в доклад на Световната банка за нивото на корупцията в страните в преход, цитиран от агенция „Фокус".

Шерил Грей, която е директор на отдел „Икономически мениджмънт и намаляване на бедността в Югоизточна Европа" на Световната банка съобщи, че честотата на подкупите в периода 2002-2005 г. намалява в България, Грузия, Словакия и Румъния, но се увеличава в Сърбия и Черна гора, Албания и Киргизстан.

Общата тенденция при страните в преход е намаляването на честотата на подкупите в митниците, лицензите и данъците, но се увеличава в съдебната система и обществените поръчки.

Ако 54% от българските фирми са посочвали през 2002 г. корупцията като проблем за бизнеса, през 2005 г. този процент намалява до 38 на сто. За сравнение обаче в Западна Европа през 2002 г. 32% от фирмите сочат определят корупцията като проблем за бизнеса, а през 2005 г. - 30 на сто.

Новите частни фирми продължават да плащат най-много подкупи, стана ясно от доклада. "Регионът върви напред, той е един от водещите в света, а страните в преход се реформират бързо. Но не можете да се успокоите и да стоите на едно място, защото вашите съседи също работят", посочи Грей.

Според доклада България не се представя добре при лицензирането, като общата намеса на държавата в бизнеса остава висока, но резултатите са добри по отношение на достъпа до кредити.

Преди влизането си в Европейския съюз страните се реформират много по-усилено, след това също следват реформи, но темповете се забавят, става ясно от доклада.

Днешният глобализиран свят не позволява отпускане заради постигнатото, коментира експертът.

Изследването е проведено съвместно от експертите на ЕБВР и Световната банка и данните в него се отнасят за 2005 година.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.