Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
21-09-2006

ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ ОЧАКВАТ ТУРЦИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС ПРЕДИ 2020Г.

Само около една трета от европейците вярват, че Турция и Украйна ще станат членове на ЕС към 2020г., показва ново германско проучване, цитирано от EUobserver.

Според проучването на общественото мнение, публикувано вчера от германската Фондация Бертелсман, 37% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че Турция ще е член на блока към 2020г.

Около 35% от анкетираните очакват Украйна, която за разлика от Турция не е започнала официални преговори с ЕС, да бъде член на съюза през 2020г.

Проучването, проведено сред 12 хиляди души от 13 европейски страни, показва, че повечето европейци вярват, че в бъдеще ЕС ще се разширява. Почти две трети от анкетираните заявяват, че ЕС ще има повече от 27 страни-членки към края на второто десетилетие на века, което показва увереността на европейците за присъединяването на страните от Западните Балкани в някакъв момент.

Проучването е проведено в девет „стари" членки на ЕС - Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Холандия, Испания и Великобритания, както и в четири „нови" страни-членки - Унгария, Литва, Полша и Словакия. Резултатите показват ясно разделение в очакванията на „новите" и „старите".

Гражданите на новите страни са значително по-малко оптимистични за бъдещото разширяване на ЕС, отколкото са жителите на останалите страни. Това се проявява и от наличието на едва 22%, които очакват Украйна и Турция да се присъединят.

Освен това жителите на „новите" страни са по-песимистично настроени и към шансовете за съживяването на европейската Конституция.

Само 29% от жителите на „новите" страни вярват, че към 2020г. ЕС ще има Конституция. За Западна Европа съответният процент е 45.

Изненадващо французите и холандците, които през миналата година отхвърлиха Конституцията, показват по-голям от средния оптимизъм за приемането на нов договор. Съответно 57 и 50% от гражданите на двете страни вярват, че ще бъде приета Конституция на съюза.

Само около 15% от анкетираните европейци вярват, че ЕС ще продължи да функционира със сегашната си институционална структура, докато повечето европейци очакват договорите на ЕС да бъдат променени по някакъв начин до 2020г.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.