Europe.bg
  Home - News & Events - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
08-08-2007

РОЙТЕРС: "ШЕСТИМАТА ОТ БЕНГАЗИ" ПРОДАЛИ ИСТОРИЯТА СИ НА US КИНОПРОДУЦЕНТИ

Компанията "Сикст сенс продакшънс" си е осигурила доживотните права върху бъдещия игрален филм за петте медицински сестри и палестинския лекар, пише Netinfo, като цитира Ройтерс.

Холивудски продуценти ще пресъздадат на големия екран осемгодишните изпитания на българските медици, осъдени за умишлено заразяване на 460 либийски деца с вируса на СПИН, предаде от София агенция Ройтерс.

Петте български медицински сестри и палестинският лекар са продали доживотните права за своята драма, която ще бъде в основата на проекта, наричан засега "The Benghazi Six", т.е "Шестимата от Бенгази". Купувач е компанията "Сикст сенс продакшънс", която има принос в намирането на средства за политическата драма "Хотел Руанда" на реж. Тери Джордж.

Ройтерс: Доктор Ашраф ще подаде жалба срещу Либия в Комисията по човешките права на ООН. "Хаджудж смята да подаде жалба в Комисията по човешките права на ООН през септември относно мъченията, на които е бил подложен, проточилият се съдебен процес и злоупотребата с доказателства", каза адвокатът му. Доктор Ашраф иска европейските държави да бъдат арбитри за компенсации от Либия, и също така ще заведе дела срещу офицерите, които са го измъчвали, допълваюристът. (по "Фокус")
Филмът за "африканския Шиндлер", излъчен наскоро по БНТ, е направен по действителен случай и беше номиниран за три награди "Оскар". По повод договорката с българските медици продуцентът от "Сикст сенс" Сам Фойър заявява в имейл до Ройтерс: "Светът трябва да научи за тази несправедливост. Това е не само българска история, това е една човешка история, която светът трябва да си обясни и да се поучи от нея."

Цитиран е и д-р Здравко Георгиев, който казва: "Светът ще види истината. Светът трябва да види истината. Такъв случай не се среща всеки ден."

Предстои да бъде избран сценарист и веднага след това продуцентите щели да дойдат в София, за да се срещнат с медиците и техните семейства, допълва агенцията. Засега се водели преговори с южноафриканката Ан Пийкок, която е съавтор на адаптирания сценарий за "Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът". Търсел се и режисьор. Новината по-късно бе разпространена и от Би Би Си с уточнението, че лентата ще се фокусира и върху съдбата на заразените с ХИВ деца.

Netinfo припомня, че за българския проект на "Сикст сенс" се разчу още през май, когато по темата писаха вестниците у нас и холивудското издание "Върайъти". "Учудващо е, че никой в Америка не знае за тази история. Не мисля, че тя ще промени мнението на либийското правителство, но работата по филма и разговорите ни с всякакви влиятелни личности в Холивуд може да помогнат", коментира тогава Фойър.

Ставало дума за звезди като Джордж Клуни, които се ангажират активно с каузата на бежанците в Дарфур. Самата продуцентска компания готвела филм и по този сюжет с работно заглавие "Beyond The Sun" (Отвъд слънцето). Фойър е и актьор, а сред по-известните филми, в които се е снимал, са "Мюнхен" на Стивън Спилбърг, римейкът на "Денят на чакала" и "Поличбата 666". Миналата година дебютира като продуцент, режисьор и сценарист с "The First Grader: The True Story of Kimani N'gan'ga Maruge". Пред в. "24 часа" той разказва, че научил за СПИН процеса в Либия от дописка в израелски вестник. Идеята за филма му хрумнала след потвърдените смъртни присъди в края на миналата година.



News & Events
Highlights
Analyses
Interviews


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.