Europe.bg
  Home - EUROPE Gateway presents
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

EUROPE Gateway presents

  • A+
  • A-
11-04-2010

В Брюксел, Париж и Милано – дискусии за гражданската визия за Европа 2020 през април

Във вторник и в сряда в Европейския парламент в Брюксел ще се проведат последователни представяния на книгата "Европа 2020 - гражданска визия", която обобщава двугодишната кампания "Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.

Книгата “Европа 2020 – гражданска визия” представлява обобщение на тази двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент – единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за трасиране на пътя напред и ролята на гражданите и на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.

По повод на тази книга председателят на Европейския парламент Йежи Бузек отправя специално видео-послание към участниците в планираните през април 2010 г. събития в Брюксел, Париж и Милано, което ще бъде показано на публиката в тези градове и ще бъде публикувано на Портал ЕВРОПА. "Този забележителен сборник с предложения разглежда понятие, което ми е много скъпо: понятието за гражданство. За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация" - споделя проф. Бузек в своето видео-послание.

Ето информация в аванс за проявите:

Първото представяне на книгата ще бъде пред публика и ще се състои във вторник, 13 април, от 15.00 до 16.30 ч. българско време в зала JAN 6Q1 в сградата на ЕП в Брюксел.
 
Домакин на проявата, която ще протече на френски и български език, е евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) – член на комисиите по земеделие и развитие на селските райони (единствен от България) и по петиции, както и на Бюрото на Интергрупата по социална икономика.
 
Проявата се осъществява със съдействието и на евродепутата Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ) – член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и на Делегацията за връзки с Русия.
 
Директорът на Европейския институт Любов Панайотова ще представи книгата, евродепутатите ще направят изказвания, а след това се очаква оживена дискусия по теми като – какво бъдеще ще има Европейският социален фонд, по-силна Европа по-голяма Европа ли означава; ще заработи ли на практика Гражданската инициатива; кога ще се изравнят субсидиите за фермерите; ефективни ли са предложените антикризисни мерки в европейската социална политика; развитието на кой от видовете възобновяеми енергийни източници може да стане най-бързо и има най-голямо бъдеще в България, и др.
 
Специален гост ще бъде френската евродепутатка Паскал Грюни (ЕНП) – председател на Работната група по Европейския и социален фонд в ЕП, член на комисиите по заетост и социални въпроси и по петиции, както и на Делегацията за връзки с Швейцария, Исландия и Норвегия и на Смесената парламентарна комисия на Европейското икономическо пространство. 
 
Видеозапис от представянето и дискусията ще бъдат публикувани на Портал ЕВРОПА.

“Мястото на Европа в света през 2020 г.” е водещата тема във второто мероприятие, което екипът на проекта подготвя в Брюксел – то ще се състои на следващия ден – сряда, 14 април, отново от 15.00 до 16.30 ч. българско време – Voxbox дискусия, която ще се излъчи на живо на Портал ЕВРОПА.
 
Разговорът се осъществява със съдействието на евродепутата Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) – председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея Евронест /т.е. Източното партньорство - Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия/, координатор на Групата С&Д в Комисията по външни работи и член на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет за сътрудничество ЕС-Украйна.
 
Освен г-н Вигенин, във voxbox дискусията, която ще протече на английски език, ще участва  членът на Бюрото на Групата на ЕНП в Комитета на регионите Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС и зам.-министър на външните работи, който е и общински съветник в Столичния общински съвет.
 
Специален гост ще е германският евродепутат и заместник-председател на Групата на АЛДЕ Александър Граф Ламбсдорф – член на Комисията по външни работи в ЕП и на Делегацията за връзки с Китай, зам.-член в Делегацията на ЕП в Смесения парламентарен комитет ЕС-Турция, както и в Делегацията на ЕП в Смесената парламентарна асамблея АСП-ЕС (това са страните от Африка и Карибския басейн). По време на Voxbox – дискусията книгата ще бъде представена от нейния редактор Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики, а в дискусията за европейската външна политика, отношенията с Русия, енергийната независимост и други геополитически въпроси, ще участват студенти-лауреати на “Стипендия Европа”, която се присъжда под патронажа на г-н Вигенин.

Журналисти от Радио България на БНР и телевизия PROBG също са в Брюксел с екипа на проекта “Взаимодействаме с Европейския парламент”, за да изготвят репортажи и предавания по широк спектър от теми, свързани с бъдещето на Европейския съюз.

Столицата на Франция - една от държавите-основателки на ЕС е следващото място, където са планирани дискусионни прояви за гражданската визия за Европа 2020.
 
На 22 април от 11.30 ч. френско време в залата на Информационното бюро на ЕП в Париж ще се проведе кръгла маса “Разширяването на ЕС и Европа 2020 – гражданска визия”.
 
Специален гост ще бъде българският евродепутат Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) – зам.-председател на Комисията по правата на човека в ЕП, координатор на Комисията по международна търговия и зам.-член на Комисията по външни работи. Г-н Казак е автор на доклада, който ще разгледа търговско-икономическите връзки между ЕС и Турция. Първото четене на проектодоклада е насрочено за 28 април в Комисията по международна търговия. Дни преди това Метик Казак ще говори на кръглата маса в Париж за отношенията между ЕС и Анкара, за политическия дневен ред и общественото мнение по отношение на разширяването.
 
Дебатът, който ще е на френски език, се организира със съдействието на информационните бюра на ЕП в Париж и в София и техните ръководители Ален Баро и Виолета Станичич също ще участват в него.
 
За разширяването на ЕС и в частност за мястото на Турция в Съюза ще говори президентът на Висшето училище по журналистика в Париж (Ecole Supérieure de Journalisme – ESJ) Гийом Жобен.
 
Сред публиката ще бъдат студенти в ESJ, които идват от различни държави – европейски и неевропейски, които ще провокират със своите мнения дискутантите. Книгата “Европа 2020 – гражданска визия” ще бъде представена от директора на Европейския институт Любов Панайотова. Модератор ще бъде Лора Даг, главен редактор на Touteleurope.fr – базиран във Франция информационен европейски портал, медиа-партньор на Портал ЕВРОПА.

За 26 април е насрочено представяне на книгата “Европа 2020 – гражданска визия” и в Милано, Италия. Проявата ще се проведе в Информационното бюро на ЕП за Италия и в нея ще участват представители на местната общественост, граждански организации и експерти.


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.