Europe.bg
  Home - Library - Europe from A to Z
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Library / Europe from A to Z

  • A+
  • A-

Бъдещето е информационното общество

Интернетът, който в края на 2000 г. бе ползван от около 400 млн. души в целия свят (80 млн. от които са европейци), предизвика информационна революция. В хода на най-бързото разпространение на една медия в историята на човечеството радиото, печатните медии, информационните служби и телекомуникацията все повече се сливат в едно. В дигиталната епоха всяка информация трябва да може да бъде получена по всяко време и на всяко място. Фундаментално се промениха всекидневният живот, работната среда и политичес-кият дискурс. Електронната търговия се разраства главоломно. По-вече от 12 млн. души днес работят в ЕС в секторите интернет, информационна технология и телекомуникация, оборотът на които заедно излиза на около 2 млрд. евро.
През 1993 г. Комисията стартира това развитие с “Бялата книга за растеж, конкурентноспособност, заетост”. През 1994 г. по инициатива на доклада “Бангеман” Комисията предложи план за действие “Пътят на Европа в информационното общество”, който съдържа многобройни мерки, за да могат в ЕС да се създадат техническите, правните и политическите рамкови условия за информационното общество. Планът за действие изигра ролята на ясен сигнал. В резултат на това страните членки приеха стратегии, програми и нови закони. През юни 2000 г. Европейският съвет от Лисабон актуализира стратегията на ЕС по инициатива на Комисията. Планът за действие “еЕвропа - едно информационно общество за всички” формулира три основни цели: изграждането на евтин, бърз и сигурен интернет, повече инвестиции в образованието за медийна компетентност, насърчаване на използването на интернет на всички обществени равнища. Страните членки на ЕС трябва до 2002 г. да приложат съответните необходими мерки. По този начин Комисията инициира конкуренция вътре в Общността. В допълнение на това Комисията развива концепции, които да подобрят възможностите за заетост в информационното общество. Освен това в Шестата рамкова програма за изследване и технологии (2002-2006) Общността предоставя финансова помощ за програмата “Information Society Technologies” (IST) в размер от 3,6 млрд. евро.
През следващите години в информационното общество трябва да бъдат разяснени още много въпроси. Рамковите условия за електронна търговия ЕС трябва да се съгласува със САЩ. Конфликтни моменти има в областите данъци, мита, договорно право, защита на потребителя, използване на данните, шифроване на данни и запазена марка. По отношение на регулирането на интернет адресите също има за какво да се дискутира: например ЕС трябва да помоли американската организация ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) да въведе за Европа домейна “EU” - не съществува основание за правно искане. Дебатът се отнася и до това как в глобалната анонимна мрежа от данни може да бъде спасено авторското право. В тази насока през 1995 г. Комисията предложи “Зелена книга”, а през 1996 г. Съветът и Парламентът приемат директива за защита на базите данни (Дир. 96/9/ЕС). Поставя се и въпросът: какви последствия ще има приближаването на медии, телекомуникация и информационни технологии? Как в бъдеще може да се води медийна политика, след като по интернет могат да се извикат телевизионни предавания? Друго също така пораждащо напрежения предизвикателство е защитата на данните и сигурността на системата в един глобален и интегриран свят. ЕС трябва да открие баланс, за да може, от една страна, да защитава личното пространство на гражданина, а от друга страна, да посрещне опасността от криминални престъпления, като въведе технологии за контрол. В крайна сметка ЕС трябва да си сътрудничи със САЩ, за да се подреди по нов начин международната процедура за вземане на решения. В момента се припокриват полетата за действие на доказали се международни организации, като Организацията за ико-номическо сътрудничество и развитие (ОИСР), СТО, Международния съюз на телекомуникациите (ITU), Световната организация за интелектуална собственост (WIPO). Освен това се появяват нови актьори като ICANN или индустриални сдружения като “Глобалният бизнес диалог за електронна търговия” и “Трансатлантичес-кият бизнес диалог”, които се превръщат в регулиращи сили с голямо въздействие.



Europe from A to Z


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.