Europe.bg
  Home - Events
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Events

  • A+
  • A-

КОНКУРСИ ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ ЗА РАБОТА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

До 20 юли българи и румънци могат да кандидатстват за постоянна работа в европейските институции със стартова заплата 3 000 евро!

“Дневник”: За общо 120 поста в ЕП миналата година кандидатстваха 9 хил. души от България и 4 хил. от Румъния. Очаква се конкуренцията сега да е много по-жестока. В момента тече и конкурс за юристи-лингвисти.


Европейската служба за набиране на персонал (EPSO) не посочва точния брой на предстоящите да бъдат открити работни места в институциите на ЕС. Според вестник “Дневник” става дума за повече от 300 позиции, разпределени в грубо съотношение 2 към 1 между Румъния и България.

Какво се търси?

Администратори
-профил право
-профил икономика
-профил обща европейска администрация

-ново! профил одит 

Секретарски длъжности
-не се изисква висше образование
-изисква се минимум три години професионален опит в областта

Конкурс

Може да се кандидатства он-лайн. Избира се само една позиция и една сфера от изброените. Около един месец след крайния срок за кандидатстване, кандидатите ще бъдат известени за начина, по който ще се организират следващите етапи на конкурса.

Изпит

Все още не са определи датите на изпитите, на които ще се явят кандидатите, допуснати до конкурса. Изпитът е писмен – тестове и тематична разработка, и устен – интервю. Тестовете изглежда ще се провеждат на различни места, т.е. организаторите търсят възможност кандидатите да се явят на възможно най-близкото място до там, където живеят.

Срокове

Селекцията по принцип продължава повече от една година. Има обаче вероятност да се пристъпи към ускорена процедура за България и Румъния. Както отбелязва “Дневник”, обявяването на настоящия конкурс не е гаранция, че ще се присъединим към ЕС през 2007 г. Дори и това да се случи, изглежда сигурно, че българите и румънците ще постъпят на работа с няколко месеца по-късно от датата на присъединяване.

Присъединяването

След като България и Румъния станат страни-членки, гражданите на двете страни ще получат достъп и до конкурсите за временен персонал, където изпитът е много по-лек, но трудовият договор е с продължителност от няколко месеца до няколко години.

Шанс за работа в евроинституциите ще имат не само професионалистите със специална подготовка, но и по-нискоквалифициран персонал, като например шофьори и хигиенисти.

Условията за кандидатстване вижте тук.

Портал ЕВРОПА пожелава успех на всички, които желаят да направят кариера в европейските институции. Редакцията ще се радва на вашите впечатления, отзиви, коментари и въпроси, за които можете да използвате редакционната електронна поща: info@europe.bg



 
Заедно
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
Audio
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.