Europe.bg
  Home - Events
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Events

  • A+
  • A-

ИЗЛЕЗЕ ЧЕТВЪРТИЯТ ДОКЛАД ЗА ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО СБЛИЖАВАНЕ НА ЕК

ЕК оценява въздействието на средствата на политиката за сближаване върху просперитета на регионите и започва дебат за следващия етап от политиката на сближаване.

Днес 30 май на сайта на Главна Дирекция “ Регионална политика” На ЕК беше публикуван четвъртият доклад за въздействието на политиката на сближаване върху регионите на ЕС.

Политиката за сближаване е доказано средство за подпомагане развитието на европейските региони, но в следващите години ще се сблъсква с нови предизвикателства.

За пръв път се разглежда икономическата, социалната и териториалната ситуация в разширения вече Съюз с 27 страни-членки и 268 региона.

Докладът съдържа подробни анализи за положението на регионите от гледна точна на БВП, производителност и заетост. Посочват се серия от предизвикателства, срещу които страните-членки и техните региони ще се изправят в предстоящия период.

В текста подробно се анализира ситуацията и на двете новоприсъединили се страни членки.

Присъединяването на България и Румъния, се казва в доклада, е увеличило територията и населението на ЕС съответно с 8,6% и 6,3%. Но за сметка на това БВП за ЕС се е увеличил само с 1%, което е най-малкото нарастване за всички досегашни разширявания на Съюза. В България БВП на глава от населението е само 35 % от средното за ЕС, а в Румъния – 38%.

Производителността в повечето региони на България изостава с около 20 пъти, сравнена с най-добрите резултати, дадени в северните и западните части на ЕС.

Целият доклад можете да видите тук:

ЧЕТВЪРТИ ДОКЛАД ЗА ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО СБЛИЖАВАНЕ

 КАКВО ПИШЕ В ДОКЛАДА?

В специално каре, озаглавено "Демографското предизвикателство в България" четем:

"България е в особено предизвикателна демографска ситуация в сравнение с всички останали страни-членки. В края на 2005 г. цялото население е наброявало 7.7 млн. души и се очаква чувствително да се стопи към 2050 г. в резултат на ниската раждаемост, високата смъртност и висок процент имиграция. Тези фактори доведоха до спад в населението от 5.4% между 2000 и 2005 година."

В доклада се предупреждава за опасността от дългосрочната устойчивост на пенсиите.  

Отбелязано е също, че детската смърнтост по данни от 2004 година е повече от двойно по-висока от средната за ЕС.

В раздела за инфраструктура докладът отбелязва, че през 2004 година България, Румъния и Полша са имали магистрали под 30% от средното за ЕС. Между 1999 и 2002 г. не се отчита повишение на количеството магистрални пътища в Румъния. В България между 2000 и 2004 увеличението на магистралите е с 21%, докато в Полша процентът почти се е удвоил между 1990 и 2004 г., като изграждането на почти половината нови магистрали е приключило през 2004 г.

 



 
Заедно
Radio broadcasts
 
 
 
    More 
Audio
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Interactive
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.