Europe.bg
  Home - European Parliament - News
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

European Parliament / News

  • A+
  • A-
02-07-2013

България: Групата на ЕНП осъжда двойните стандарти на социалистите

Европейските социалисти си затварят очите за явни нарушения на правата на човека.

Монтескьо и неговата теория за разделението на властите бяха изхвърлени през прозореца.

„Според европейските социалисти нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства“, каза зам.председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер, визирайки българското правителство, оглавявано от социалистите.

„Озадачена съм от отказа на Групата на социалистите и демократите тази седмица да дебатират в Европейския парламент политическата ситуация в България . Г-н Свобода, каква е Вашата оценка за България? И да сте казали нещо, не сме Ви чули“, каза координаторът на ЕНП в Kомисията на ЕП по граждански свободи Вероник Матьо.

„Ако господин Свобода не може да отговори, то вероятно българският лидер на Партията на европейските социалисти г-н Сергей Станишев може“, каза евродепутатът Манфред Вебер.     

Независимо от всички опити на Групата на социалистите и демократите да блокира парламентарния дебат по време на тази пленарна сесия, Групата на ЕНП форсира този дебат в програмата на сесията, спечелвайки вота в залата. Дебатът ще се проведе днес.

За осемнадесети пореден ден българските граждани провеждат масови протестни шествия в София и много други големи градове с искания за оставка на правителството, заради връзките му с олигархията, край на задкулисните политически сделки, водещи до спорни персонални назначения, и поправки в Изборния кодекс, гарантиращи по-добро представителство на гражданите в управлението. Това се случва след силно манипулативната кампания, проведена от българските социалисти преди предсрочните избори за народни представители.

Предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство, в което министри има и т. нар. „турска партия“ (ДПС, АЛДЕ), не разполага с необходимия брой депутати, за да формира мнозинство в Парламента, и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия „Атака“.  Миналия петък лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров предрече гражданска война в България и призова българския министър на вътрешните работи да арестува всички протестиращи по улиците, наричайки ги „агресивни хулигани“.

На 26 юни председателят на Народното събрание г-н Михаил Миков нападна българските медии заради „неуместно отразяване“ на протестите. В това изявление намират своя отзвук и изказвания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

С подкрепата на социалистите г-н Сидеров бе избран за председател на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Господин Сидеров редовно критикува медиите и ги заплашва с физическа саморазправа. На 27 юни, придружаван от група добре сложени мъже, той нахлу в сградата на БНТ, отправяйки обвинения, че телевизията излъчва невярна информация.

„През последната около година бяхме свидетели на постоянните опити на Групата на социалистите и демократите да превърнат Европейския парламент в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии-членове на ЕНП. Но когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за провеждането на парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган. Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем „двойни стандарти“ това, което те правят, е просто меко казано“, заявиха Манфред Вебер и Вероник Матьо.



 
Заедно
Highlights
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
2009: Election
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
News
 
 
 
    More 
News & Events
 
 
 
    More 
Tenders
 
 
 
    More 
EP News
 
 
 
    More 
Analyses
 
 
 
    More 
Events
 
 
 
    More 
EUROPE Gateway presents
 
 
 
    More 
European Parliament
 
 
 
    More 
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.