Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
14-11-2007

КРАЙНО-ДЯСНАТА ГРУПА В ЕП СЕ РАЗПАДНА

Вигенин срещу прибързаните аплодисменти: Налага се да предупредя - крайнодесните може да се завърнат много по-силни след евро-изборите в Румъния.

Днес официално бе обявявено разпадането на крайно дясната фракция в Европейския парламент, съобщават от групата на ПЕС.

След като председателят на ЕП обяви, че групата "Идентичност, традиции и суверенитет", състояща се досега от 24 члена, вече не съществува, лидерът на Групата на ПЕС Мартин Шулц заяви:"Радваме се, че тази група, която не принадлежи на европейската демокрация, се разпадна.
Добра новина е, че Интернационалът на крайните националисти вече не съществува и няма да използва парите на европейските данъкоплатци, в подкрепа на своята ксенофобия и нео-фашизъм."

Съобщението, направено от председателстващия заседанието на ЕП Едуард Макмилан Скот, че групата се разпада на момента, беше посрещнато със сдържани овации в пленарната зала в Страсбург.

Макмилан-Скот каза: "Днес получих писма от г-жа Даниела Буруяна-Апроду и г-н Кристиян Станеску, с които те обявяват решението си да напуснат ИТС. Парламентът взима предвид това решение, което влиза в сила от днес, 14 ноември 2007 г.

Взимайки предвид това и съобщенията, направени тази седмица относно трима напускащи групата депутати, правя извода, че броят на членовете на групата ИТС е паднал под минимума от 20 депутати, който е необходим за сформирането на политическа група според Член 29, параграф 2. , съобщава пресслужбата на ЕП.

Следователно Парламентът отбелязва факта, че групата ИТС вече не покрива условията в Правилника за дейността на ЕП за сформиране на група. В резултат от това съществуването на групата се прекратява от момента на това съобщение."

 


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Създаването на групата "Идентичност, традиции и суверенитет" беше много  разочароващо събитие, защото стана възможно благодарение на български и румънски членове на ЕП, след като двете страни се присъединиха към ЕС. Очевидно беше, че подобна група няма друга обединяваща платформа, освен желанието да се харчат парите на европейските данъкоплатци и национализъм, омраза, ксенофобия и нетърпимост. Тези общи "принципи" съвсем естествено  изправиха членовете от различни националности едни срещу други, което доведе и до разпадането на групата. Самата група представляваше вдъхновение за екстремистите в  цяла Европа и аз приветствам кончината й. Въпреки това се налага да отправя предупреждение относно прибързаните аплодисменти - те може  да се завърнат много по-силни след изборите в Румъния и особено след изборите за Европейски парламент през 2009 г. Именно заради това нашата борба срещу крайната десница трябва да продължи едновременно на европейско и национално ниво, докато бъде разрушена нейната база." (Изявление на Кристиан Вигенин, заместник-председател на Групата на ПЕС и ръководител на работната група на ПЕС за борба срещу крайната десница)



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.