Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
21-11-2007

БЪЛГАРСКИ ФИНАНСОВИ ПРЕТЕНЦИИ БАВЯТ „БУРГАС-АЛЕКСАНДРУПОЛИС”

Сроковете за построяването на тръбопровода Бургас - Александруполис могат да се изместят във времето, причината са по-високите финансови претенции на българската страна.  

Това пише днес електронното издание Money.bg, цитирайки руския информационен сайт РБК, който е част от международната група „Ханделсблат”.

Портал ЕВРОПА прочете материал по темата и в информационната агенция „Нефтегаз.ру”, която пише: „Българските власти далеч не желаят да се водят по гръмките си думи за диверсификация на доставките на нефт в Европа и вместо политически дивиденти, възнамеряват да получат съвсем не лоши икономически такива. Според анализатори, това може да доведе до преместване на сроковете за изграждането на многострадалната тръба на „Бургас-Александруполис”.

България има дял от 24.5 на сто в проекта и възнамерявала да продаде на нефтените компании този свой дял от акции след завършване на строителството на тръбопровода, а не преди началото му, се твърди в публикацията на „Нефтегаз.ру”.

Това съществено ще повиши цената за участие в проекта. Освен това България иска гаранции за инвестициите в тръбата и за нейното запълване, пише Money.bg.

В дописката на „Нефтегаз.ру” се цитира РБК, че не е известно как ще реагират нефтените компании, тъй като този „обрат на събитията” изисква от тях да преразгледат инвестиционните си планове, правени при първоначалните условия на проекта. „Ако сега делът на България се оценява на сума от порядъка между 240-280 милиона евро от общата стойност на „Бургас – Александруполис”, която е милиарди, то накрая на изграждането на нефтопровода българският дял може да се увеличи няколко пъти”, се отбелязва в материала.

MONEY.BG: Руски анализатор от „Тройка Диалог" е на мнение, че позицията на българската страна забавя реализацията на проекта. В България имало противници на нефтопровода, които се обосновават с екологичната опасност. Но в действителност България желаела да спечели повече, отчитайки промяната на ценовата конюнктура на пазара на петрол. Очакваше се международната проектна компания да бъде създадена до края на тази година, след което да започне модернизация на технико-икономическата обосновка. Но източници близки до преговорите предполагат, че във връзка с промяна на финансовите условия за участие в проекта за потенциалните инвеститори сроковете могат да бъдат променени.


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.