Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2008

ЕК ЗАМРАЗИ ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ХЪРВАТИЯ

Европейската комисия потвърди в понеделник вечерта, че е замразила временно проект по програмата ФАР за 2006 г. на стойност 130 милиона евро и е намалила средствата по Инструмента за предприсъединително подпомагане (ИПА) с пет милиона евро заради слабостта, която Хърватия е демонстрирала в прилагането на помощта от ЕС по Децентрализираната система за приложение (DIS), съобщава „Дневник”.

Говорителката на Европейската комисия Кристина Наги уточни, че мярката е временна и че ще бъде премахната, когато Комисията остане доволна от реалните подобрения, които осъществи Хърватия.

В миналогодишния доклад на Европейската комисия за Хърватия също бе посочено, че страната е проявила съществени слабости в прилагането на помощта от ЕС по Децентрализираната система за приложение (DIS).

Междувременно Хърватия повтори снощи, че няма да се откаже от защитената екологично-риболовна зона в Адриатическо море, но заяви готовност да преговаря със Словения и Италия по този въпрос, посочва вестника.

"Хърватия няма и не може да се откаже от зоната... но сме готови да потърсим решение, за да отстраним причините, накарали Италия и Словения да се обявят против прилагането й", заяви в телевизионно изказване хърватският премиер Иво Санадер.

"Готови сме да търсим компромис, запазвайки автономното си и суверенно право да провъзгласим тази зона", каза Санадер.

Хърватският премиер реагира, малко след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова новото хърватско правителство да реши оставащите проблеми, сред които и спора за риболова в Адриатическо море със Словения и Италия.

Целта на зоната от 23 870 квадратни километра, провъзгласена през 2003 г., е да защити рибните запаси, които според Хърватия са "опустошени" от италианските рибари.

За да започне преговори за членство с ЕС, Хърватия се отказа през 2004 година да прилага зоната за страните-членки на ЕС, сред които Италия и Словения, до подписването на споразумение за риболова с Брюксел.

Словения, която в момента председателства ЕС, включи сред приоритетите си ускоряването на преговорите за членство със Загреб.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.