Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
25-01-2008

ДНЕВНИК: ДВАМА ШЕФОВЕ НА ФОНД "РЕПУБЛИКАНСКА ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" СА ХВАНАТИ С ПОДКУП

Директорът на Дирекция "Усвояване на европейските фондове" в Държавен фонд "Републиканска инфраструктура"Любомир Лилов и неговият подчинен Иван Владимиров, началник сектор "Подготовка, търгове и договаряне", са задържани с подкуп от 25 хиляди лева, пише днес „Дневник".

Сигналът е постъпил на 15 януари в столичната полиция от гражданин във връзка с проект за промяна на категоризацията на земеделски земи, които са близо до магистрала "Хемус".

Човекът, от когото били искани парите, трябвало да внесе проект с документ във фонда. Първоначално от него били поискани 50 000 лева, с помощта на които въпросът да намери очакваното от него решение, но гражданинът се оплакал в полицията. Така Лилов и Владимиров са задържани с белязани пари.

Подалият сигнала е имал земи до автомагистралата, които трябвало да бъдат прекатегоризирани по начин, позволяващ върху тях да бъде предприето строителство. Гражданинът подготвил проект, който включвал обща оценка и подробен устройствен план, като за всеки един елемент от плана Лилов и Владимиров искали по 25 хиляди лева.

Първата част от подкупа била предадена в четвъртък в кабинета на Лилов и в момента на предаване двамата с Владимиров били задържани.

Срещу Владимиров най-вероятно ще бъде повдигнато обвинение за посредничество при подкупа, а срещу Лилов - за подкуп в особено големи размери, каза заместник-градският прокурор на София Роман Василев.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че от "фразеологията" на Лилов става ясно, че това не е единствен случай. Очевидно става въпрос за схема със замесени висши държавни служители, коментира Петков. По думите му, сигналът показва, че МВР и прокуратурата се ползват с висока оценка сред гражданите.

"Не бях информиран предварително за акцията на прокуратурата, но я приветствам". Така министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов коментира залавянето на двама от директорите във Фонда.

"Не вярвам, че това е част от по-голяма група, но никой не е застрахован", допълни министърът. Тревожен е фактът, че има корупция във Фонда, като за нея всички носим отговорност, подчерта Гагаузов.

Той каза още, че на шефа Веселин Георгиев също ще се търси отговорност, ако и той има нещо общо с аферата.

Инспекторатите към министерствата на финансите и на транспорта ще направят проверка на дейността на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", за да се установи има ли конфликт на интереси в управлението на ведомството. Това съобщи премиерът Сергей Станишев.

По повод арестите на двамата служители на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" премиерът Сергей Станишев заяви, че всеки държавен служител трябва да е наясно, че ако практикува корупция, е застрашен. В страната има съд, прокуратура и следствени органи, които ще направят разследването, обясни министър-председателят.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.