Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2008

ЕК: ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПО-ДОБРЕ ИНФОРМИРАНИ ЗА ТЕЛ. 112

Според проучване на Евробарометър в рамките на 27-членния блок послучай Европейския ден на единния телефонен номер 112, показва, че 95 % от гражданите на ЕС са на мнение, че наличието на единен номер за спешна помощ, достъпен навсякъде в ЕС, е полезно. Едва 22 % от тях обаче могат спонтанно да посочат 112 като номер за спешна помощ навсякъде в Европа, съобщава Рапид.

Правилното функциониране на услугата 112 се възприема като важно, особено за граждани, които се намират далече от познатата среда. Например хората, избиращи 112 в чужда страна, са по принцип по-рядко в състояние да дадат информация за точното местонахождение на произшествието (само 53 % са съумели да посочат точното място в сравнение с 80 % при обаждане в страната, в която живеят).

На всеки четвърти от анкетираните се е налагало да се обади на номер за спешна помощ през последните пет години. Почти 40 % от тези обаждания са отправени до 112. Голямото мнозинство от обадилите се на телефон за спешна помощ анкетирани, твърди, че е получило помощ (81 % са били посетени от група за спешна помощ, 7 % са получили подходяща информация, а 5 % - друг вид помощ). Проучването е установило също, че използвалите номера 112 в чужбина са имали по-малко затруднения, свързани с езика, в сравнение с използвалите други номера за спешна помощ в чужбина (28 % срещу 12 %).9 от 10 граждани на ЕС са на мнение, че услугите за спешна помощ за хора с увреждания трябва да бъдат подобрени

Европейската комисия призовава държавите-членки да подобрят осведомеността относно 112. След влизането в сила на Правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията през 2003 г. 26 от 27-те държави-членки дадоха възможност на своите граждани да избират 112 от фиксирани и мобилни телефони. Все още е в ход процедура за нарушение срещу България за липсата на достъп до тел. 112 ( IP/07/1530).

ЕК е стартирала процедури за нарушение срещу 14 държави-членки заради липсата на информация за местонахождението на обаждащия се. Седем от тези процедури са вече приключени след вземането на коригиращи мерки от страна на съответните държави-членки. Информация за местонахождението на обаждащия се все още липсва в Италия, Литва, Нидерландия, Полша, Румъния и Словакия.

Европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг заяви: „ Безопасността в извънредни ситуации е цената, която се заплаща, особено от пътуващи, за единния пазар и свободите, които той предлага. Гражданите трябва да могат да се свържат с един и същи номер за спешна помощ, където и да се намират в Европа". „Досега Комисията съсредоточаваше усилията си в осигуряването на достъпа до 112 във всички държави-членки. Сега дойде времето да се привлече вниманието на хората към факта, че 112 е единственият номер, който те трябва да запомнят", поясни тя.


Портал ЕВРОПА ви представя проучването на Евробарометър от януари 2008 г. тукpdf (682.73 Kb).



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.