Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
09-05-2008

МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ В ЕС ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ НОВО НАМАЛЯВАНЕ НА РОУМИНГА

Мобилните оператори в ЕС заявиха, че няма да намалят цените за някои роуминг услуги, въпреки ултиматумът на Европейската комисия изтичащ на първи юли и окачествиха предложените ограничения на цените като "абсурдни", съобщава EurActiv, цитирана от вестник "Дневник".                                                                                

През февруари комисарят Вивиан Рединг поиска мобилните оператори в Европа да намалят чувствително цените на роуминг услугите си за пренос на данни до 1 юли, като в противен случай ги заплаши със съдебни действия. Комисията отбеляза, че текстово съобщение изпратено в друга страна от ЕС може да струва повече от 20 пъти от цената, която се плаща удома. Средната цена за изпращане на текстово съобщение варира между 5 и 10 евро цента в страна от ЕС, но потребителите могат да бъдат таксувани повече от 50 евро цента ако изпратят SMS до друга страна от ЕС. За сваляне на данни по интернет цените са между четири и шест пъти по-високи от националните.

Комисията възнамерява да вземе мерки срещу таксуването на разговорите на минута, което ощетява клиентите. Комисията смята за правилно цената на разговор да се определя от изговорените секунди.

Комисията прие директива,регулираща тарифите за телефонни обаждания в Европа. Оттогава мобилните оператори са задължени да таксуват телефонните разговори максимум 49 евро цента с ДДС за минута за разговор с друга европейска страна и не повече от 24 евро цента с ДДС за приемане на разговор. ЕК стартира и обществено допитване за ефекта от влизане на сила на директивата сред гражданите и бизнеса.

ETNO, търговската асоциация представляваща потърпевши мобилни оператори, заяви, че намесата на Комисията в роуминг тарифите насърчава "нелоялното договаряне на цени" и пречи на здравословната конкуренция в сектора.

Поставянето на таван на тарифата за SMS е "абсурдно", каза директорът на ENTO Майкъл Бартолумю. Алфредо Асебал, директор на отдела за връзки с ЕС на Telefonica попита "дали е работа на Комисията да поставя цени на всичко".
Комисар Вивиан Рединг аргументира позицията на Комисията с думите: "Това което искам са нормални и напълно осъществими намаления на цените на роуминг услугите за прехвърляне на данни. Цените трябва доброволно да се намалят от всички в индустрия до 1 юли. ЕС не може да приеме мобилните оператори да печелят 20 пъти повече при предлагане на роуминг услуги".



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.