Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
23-04-2004

БАЛТИЙСКИТЕ РЕПУБЛИКИ ВЛИЗАТ В ЕС С РУСКО НАСЕЛЕНИЕ БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАВА

Сто хиляди жители от руски произход в Естония и почти половин милион в Латвия в момента са без гражданство. Те са така наречените граждани без гражданство и притежават сиви паспорти. Техните политически права са силно ограничени - не могат да участват нито в парламентарните, нито в местните избори в Латвия, а тези в Естония имат право да гласуват само на местни избори. Те са лишени също така от правото да упражняват определени професии като адвокат, нотариус или държавен служител.

Повече от едно десетилетие след като двете балтийски държави получиха независимост от бившия СССР, интеграцията на руските етнически малцинства, които представляват около една трета от населението на двете страни, продължава да е един от основните проблеми на съответните правителства. Проблемът се усложнява допълнително заради влиянието на Москва в региона. Към честите случаи на дипломати, обявени за персона нон грата по обвинение в шпионаж и все още нерешените гранични спорове се прибавя и подозрителността у част от обществото в балтийските държави към всичко онова, което идва от Русия, било пари или политическо влияние.

Още след получаването на независимост и под натиска на ЕС, Латвия постепенно приемаше изменения в конституцията си, за да се облекчи редът за придобиване на гражданство от руските малцинства. Условията, които съществуват в момента, са елементарен изпит по латвийски, тест по история и заплащане на такса от 20 лата /около 30 евро/.

След одобряването на референдум за членството в ЕС, процесът на натурализиране върви много по-бързо и обхваща около 1700 души на месец. Въпреки това, все още остават 480 000 жители в Латвия /около 21 процента от населението/, които са без гражданство.

Естония автоматично предостави гражданство на всички руснаци, живяли в страната преди 1944 г. Там ситуацията е по-малко оспорвана, но на много хора не им харесва да бъдат имигранти в собствената си страна. Голяма част от възрастното население се оказва неподготвено за това, че трябва да учи чужд език. Едно време всички говореха руски. /Със съкращения/


 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.