Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
28-07-2008

България с най-малък напредък в борбата с корупцията в ЕС

България продължава да е корупционна държава, която не е отбелязала никакъв напредък в борбата с корупцията от 2001 година насам. Това показват данните от изследване на Асоциация "Прозрачност без граници", представител за страната на „Трансперънси Интернешънъл", предаде „Дарик". Анализаторите определиха доклада на Европейската комисия за напредъка на България като тревожен.

Най-силна продължава да бъде корупцията в съдебната система, политическите партии и здравеопазването, показват данните на „Трансперънси Интернешънъл". Според световното им изследване на индекса за възприятие на корупцията България е единствената страна от Европейския съюз, която не е отбелязала никакъв напредък в борбата с корупцията след приемането си в Общността.

4,1 пункта по десетобалната система е корупционният индекс за страната ни през 2007 година, съобщи Диана Ковачева - изпълнителен директор на Асоциацията. Според анализаторите това е твърде нисък резултат, който е почти същият като този от 2001 година, когато индексът е бил 3,7 пункта. За сравнение, най-ниска е корупцията във Финландия и Дания, които бележат индекс от 9,4 пункта.

Експертите подчертаха, че северната ни съседка Румъния е отбелязала значително подобрение корупционните резултати за миналата година. Според Огнян Минчев - председател на управителния съвет на „Трансперънси Интернешънъл" - България, критичният доклад на Брюксел отрязала само малка част от корупционната среда в страната. По думите му България се управлява от посткомунистически елит, чието поведение е неприемливо от ЕС.
Най-сериозен според анализаторите е проблемът с политическата корупция и финансирането на предизборните партийни кампании.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.