Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
21-10-2008

Дневник: София отново се похвали с успехи срещу престъпността и корупцията пред Брюксел

Материал на вестник "Дневник". Всички институции в България са се активизирали сериозно след критичния доклад на Европейската комисия и вече се забелязвали видими успехи и конкретни резултати в борбата с корупцията и съдебната реформа. Това са част от изводите на доклад за напредъка по изпълнението на механизма по правосъдие и вътрешни работи, представен в понеделник пред Европейската комисия от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова и главния прокурор Борис Велчев.

Отчетът на 10 страници описва и анализира свършеното от властите между юни и септември по всеки от шестте показателя от механизма за наблюдение. Той оценява като основно предизвикателство противодействието на корупцията по високите етажи, но твърди още, че в България "се е материализирала липсата на политически чадър". От юни до септември са осъдени 38 лица за корупция на високо ниво, твърди отчетът, който цитира като пример случая с Георги Радков, бившия началник на "Икономическа полиция" при ГДБОП, срещу когото има обвинителен акт за злоупотреба с власт.

За последните месеци, най-много работа е свършена в борбата с организираната престъпност, става ясно от междинния доклад на правителството. "МВР, ДАНС и Прокуратурата вече са уточнили основните организирани престъпни групи в страната и техните представители," съобщава документът. В момента се проучват оперативните данни за тези групи, и се наблюдават играчите в тях. Освен това се е "засилил контролът върху сигурността на класифицираната информация и се е подобрило качеството на информацията и нейния анализ".

От юни до септември за организирана престъпност са осъдени 50 лица, а 28 души са с влезли в сила присъди; споменати са случаите на Ержан Рашид - Роко, чието имущество беше отнето по съдебен път, както и присъдите срещу Будимир Куйович и бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов, изнасял информация към престъпници. "Видими успехи" се споменават в борбата с корупцията по границите и в местните власти. Правителството обаче признава, че тепърва ще се търси решение на купуването на гласове, корупцията в обществените поръчки и при заменките на земя.

Отчети с подобни данни бяха представени от правителството преди всеки от предишните доклади на Еврокомисията. Десетките постижения, изброени в тях, контрастират рязко с все по-критичните оценки на Брюксел. Чести критики на комисията са и че качеството на представената от България информация е съмнително. "Никой не поставя под въпрос политическата воля в България - необходими са обаче конкретните резултати," заяви Грънчарова. Тя препоръча следващият доклад да показва "позитивните тенденции в страната", тъй като "България трудно може да се справи с втори силно критичен доклад". Експерти на Еврокомисията ще посетят София на 1 декември, за да подготвят оценката, която ще залегне в следващия доклад на Брюксел през февруари.

На срещата с генералния секретар на институцията Катрин Дей не са били коментирани проблемите с еврофинансирането и скандалите с ДАНС, но Комисията е настояла за по-ясно разписване на правомощията на МВР, ДАНС и Прокуратурата, обясни Грънчарова. Тя добави, че Брюксел очаква бързо да бъде установен парламентарен контрол върху ДАНС.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.