Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
24-10-2008

Швейцария с отворени граници от декември

Материал на австрийския ежедневник Die Presse

Разширяването на Шенгенското пространство напредва. Още преди Коледа е възможно съседката на Австрия да премахне граничните бариери. В брюкселските среди вече се говори за "коледен подарък" за Швейцария. Понеже страната трябва още тази година, много вероятно няколко дни преди Коледните празници, да бъде приета в Шенгенската зона. Възможни дати са 12 или 15 декември. На среща в Брюксел на 27 и 28 ноември министрите на правосъдието и вътрешните работи на 27-те страни-членки на ЕС ще уточнят датата на приемането, на която граничните ограничния на Швейцария ще бъдат завинаги премахнати и дългите проверки на паспортите ще принадлежат на миналото.

Швейцария ще стане 25-тата страна, която ще въведе Шенгенската система. Освен 22-те страни-членки на ЕС към зоната спадат също Исландия и Норвегия, а от страните-членки на ЕС извън Шенген са Великобритания и Ирландия, България, Румъния и Кипър. Но Кипър също скоро ще е вътре. Това важи и за съседката на Швейцария Лихтенщайн, която все още не спада към зоната. Едва на 21 декември 2007 г. ограничнията бяха премахнати и за 9 източноевропейски страни от ЕС.

Дългите проверки ще приключат и на швейцарските летища. Но там Шенгенските граници ще се отворят чак на 29 март 2009 г., когато влязат в сила летните графици за полети.

Швейцария се подготвяше дълго за приемането си в Шенген. Предпоставки за членство са компютърни системи, чрез които да могат да се предават данни за подозрителни пътници на други членове на Шенген, а също така отделни зони на летищата и сигурност за новите външни за Шенген граници. В случая с Швейцария такава външна граница от декември ще бъде границата с Лихтенщайн, която обаче е обградена само от страни-членки на Шенген. Лихтенщайн също така няма собствено летище за международни полети. Затова вътрешните министри на ЕС се съгласиха да няма нови ограничения там след приемането на Швейцария в Шенген.

Досега Лихтенщайн и Швейцария поддържаха свободно полицейско сътрудничество, което след приемането на Швейцария в Шенген ще се засили. Освен допълнителен патрул и обща ивица, ще има също и 24-часово видео наблюдение на общата граница. Когато Лихтенщайн направи своите компютърни системи съобразно шенгенските изисквания, също ще се присъедини към Шенген. Експертите от Брюксел смятат, че това ще стане в рамките на година и половина или две години.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.