Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
07-11-2008

Министерство на земеделието предлага националните доплащания да се включат в бюджета за 2009 г.

Националният протест на зърнопроизводителите заради отхвърлянето на националните доплащания от разходната каса на Бюджет 2009 г. продължава в София. „Това са задължителните средства, които всички фермери от Европейския съюз получават като част от Общата селскостопанска политика на Евросъюза. Ние настояваме в бюджета на страната за 2009 г. да бъдат предвидени средства за подпомагане на зърнопроизводството", каза Красимир Аврамов, ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите. Браншовата организация организира протестите, припомня агенция "Фокус".

И националната асоциация на млекопроизводителите в България подкрепи с декларация протестиращите зърнопроизводители. Стопаните протестират, че в бюджета за следващата година не са заложени обещаните средства за национални доплащания, както и че не са получени договорените субсидии от 5 лв за декар обработваема земя за тази година.

Междувременно министърът на земеделието и храните Валери Цветанов заяви пред журналисти, че не е приел предложения от Министерски съвет проектобюджет. "Вчера на заседанието внесох три нови предложения към бюджета - за изплащането на предвидените 147 млн. лв. като национални доплащания на зърнопроизводителите за тази година, за допълнителните 60 млн. лв. за животновъдите и за настоящите искания за 378 млн. лв. за национални доплащания за догодина", поясни той. Цветанов твърди, че че протестиращите не били информирани за това, което е направило МЗХ по техните искания и приема това като липса на диалог с тях.

Цветанов каза, че няма нищо против да се срещне с протестиращите зърнопроизводители.

Министърът твърди, че до края на годината или в началото на следващата би трябвало да се приемат административни и политически промени, който да оптимизират дейността на ДФ "Земеделие". По думите на Цветанов става въпрос да се повиши възможността на министъра на земеделието и храните да не бъде само контролен орган и да носи отговорността във фонда, но и директно да управлява неговата дейност - „да се повиши връзката между Разплащателната агенция и МЗХ.

По-късно председателят на Народното събрание Георги Пирински обяви, че в понеделник, 10 ноември, ще има среща в Министерството на земеделието и храните, на която ще се обсъждат исканията на зърнопроизводителите. Министърът на земеделието Валери Цветанов, който след срещата разговаря с Пирински, заяви, че всички искания на протестиращите са били представени в МС.

На срещата ще се обсъдят исканията за тази година, както и конкретни стъпки, които да гарантират, че със средствата няма да се злоупотреби. Според Пирински трябва да се препотвърдят заявките за допълнително плащане, които са направени, за да се избегнат санкции от европейските институции.

По данни от доклад на службата за чуждестранно земеделие към Министерството на земеделието на САЩ, цитиран от руското електронно издание "Зерно онлайн", през текущия сезон България е получила добра реколта от зърно. Очаква се през следващия сезон производството на зърно вероятно ще бъде значително по-малко. Някои български фермери, особено в районите с по-неблагоприятни условия за отглеждане на зърнени култури, заявяват готовност да се откажат от провеждането на пролетна сеитба, пише изданието.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.