Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
09-07-2009

Докладът на EК за България излиза на 22 юли

Докладът на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи у нас ще излезе на 22 юли и няма да съдържа препоръка за предпазна клауза. През есента и друг доклад - за управлението на еврофондовете, съобщава БНР.

Поредният доклад по мониторинговия механизъм ще бъде оповестен в седмицата, в която се очаква да бъде гласуван състава на новото българско правителство, но от Европейската комисия уверяват, че съвпадението е случайно.

Очаква си да не бъдат спестени критиките в доклада, заради смяната на властта у нас, а най-сериозните от тях отново ще са заради корупцията и недостатъчните съдебни действия срещу нея, допълва агенция "Фокус".

Въпреки това, Комисията няма да препоръча предпазна клауза, уверяват нейни експерти - защото надделява мнението, че вместо да ускори реформите в съдебната система, подобна мярка може да ги блокира напълно.

Европейската комисия обаче смята да запише в доклада, че мониторинговият механизъм е доказал ефективността си в редица области и трябва да продължи - докато бъдат постигнати убедителни резултати по всички наблюдавани показатели. Определяне на дати и крайни срокове не се предвижда.

Страните-членки ще обсъждат и гласуват докладите за България и Румъния през септември и октомври. Тогава предстои да видим и дали сред тях ще има такива, които ще настояват да се активират предпазни клаузи, докато още има правна възможност за това.

Предпазната клауза, според договора за присъединяване, обхваща първите три години на членството, и отпада в края на тази година.

Междувременно през октомври България и Румъния отново ще бъдат в центъра на вниманието - защото за тогава от Еврокомисията планират оповестяването на докладите за контрола на парите от еврофондовете. Те бяха поискани през април Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.