Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
02-09-2009

Румяна Желева: Група държави от ЕС настояват за по-сериозни санкции за България и Румъния по напредъка в правосъдие и вътрешен ред

"Група държави от Европейския съюз настояват за по-сериозни санкции във връзка с механизма за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи за България и Румъния, въпреки че последният доклад за страната ни обхваща период, в който е управлявало предишното правителство", заяви външният министър Румяна Желева на пресконференция в Министерски съвет.

„Ние си поставихме за цел да убедим с непосредствената си воля, че новото правителство предприема конкретни мерки да се постигнат конкретни резултати, за да не се разширява обхватът на механизъма", поясни тя, цитирана от агенция "Фокус". Затова се активира работата по изпълнението на работата по присъединването на страната ни към Шенген, където има много проблеми.

Както Портал ЕВРОПА  съобщи по-рано днес, холандското външно министерство смята, че напредъкът в Румъния и България не е адекватен. "Холандското правителство ще продължи да настоява за подобряване на положението в двете страни до достигането им на европейско ниво", се казва в писмо, изпратено до Европейската комисия от Хага. "Ако това не се случи, ще има сериозни последствия за трансфера на еврофондове за двете страни и присъединяването им към Шенгенската зона", се казва в отговора на холандското външно министерство по повод на доклада на за напредъка на двете страни, в областта на правосъдието и вътрешния ред , представен на 22 юли, пише електронното издание за геополитика и анализи Исриа. Подробности четете ТУК .

В средата на август правителството на премиера Борисов създаде междуведомствен координационен екип, който
да следи напредъка на България по глава 24 - "Правосъдие и вътрешен ред". Министърът на правосъдието Маргарита Попова председателства новата структура. В нея влизат още вицепремиерите Симеон Дянков и Цветан Цветанов, външният министър Румяна Желева и председателят на ДАНС Цветлин Йовчев. Екипът ще следи напредъка на България по шестте показатели, описани в доклада.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.