Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2010

ЕС потвърждава подкрепата си за забрана на търговията със синьоперата риба тон

Посланиците от ЕС се споразумяха в сряда (10 март) да предложат защита за синьопера риба тон, действие което на практика ще забрани международната търговия на този вид, съобщава „Еурактив".

Споразумението е въз основа на предложение на ЕК от миналия месец и ще бъде официално прието от европейските енергийни министри в Брюксел в четвъртък.

Европейските посланици приложиха редица условия към подкрепата на Съюза, включително и едногодишна отсрочка за забраната за риболов, която е следствие от обявяването й за „защитен вид", клаузата за неучастие (opt-out) за „непрофесионалните" рибари, които използват малки лодки за доставки на местните пазари.

Европейските правителства също обещаха да обсъдят изплащане на финансова компенсация на европейските рибари, които ще бъдат засегнати от възможна забрана за риболова на рибата, използвана главно за суши. Тази отстъпка се прави с цел да се спечели подкрепата на страните, които имат национален риболов на синьопера риба тон.

Природозащитни организации заявиха, че ЕС не е направил достатъчно, за да намали броя на огромните риболовни флоти и дори е субсидирал тяхното увеличаване.

Източници от ЕС съобщиха, че Малта е гласувала „против" предложението, докато Швеция и Австрия са се въздържали.

„През последните осем години европейската промишленост за риболов на синьоперата риба тон е получила субсидии възлизащи на 34,5 милиона евро. От тях - 33,5 млн. евро са били предназначени за изграждане и модернизиране на плавателните съдове, като само малка част от риболовните кораби са извадени от употреба", заяви представител на природозащитната организация „Pew".



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.