Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2010

Юнкер: Словакия може да преразгледа участието си в помощта за Гърция

Словакия, която е в еврозоната, ще има сериозни причини да преразгледа своята помощ за задлъжнялата Гърция, твърди председателят на групата на финансовите министри на държавите в еврозоната Жан-Клод Юнкер, цитиран от „Ройтерс".

Юнкер заяви, че създаденият през юни механизъм - Европейски инструмент за финансова стабилност е успокоил пазарите и добави, че той е против промяна на правилата за единната валута, която да позволи изключване на членове от еврозоната.

„Смятам, че Словакия ще има сериозни причини да преразгледа участието си в спасителния пакет от заеми за Гърция", каза председателят на групата на финансовите министри. Обаче той не спомена подробности.

„Ако Братислава все пак реши да не сътрудничи в оказването на финансова помощ за Гърция, механизмът предвижда, че останалите членове могат да предоставят техните дялове", добави той.

Най-бедната страна в еврозоната - Словакия е последната държава, която трябва да подпише споразумението за оказване на финансова помощ на Атина, но правителството препоръча на парламента да не подкрепя предоставянето на заем за Гърция.

Юнкер приветства създаването на Европейски инструмент за финансова стабилност казвайки, че „от създаването на механизма положението наистина се е подобрило и пазарите отново се държат рационално".

Председателят на Еврогрупата е „против" промяната на правилата в еврозоната, които ще позволят изключването на страните, които не спазват бюджетната дисциплина.

„Ако ще променяме Лисабонския договор, така че да има система, която ще даде възможност за изключване и излизане (от Еврогрупата), ще въведем елемент на постоянна нестабилност. Почти всеки месец ще има спекулации за това кой ще бъде изключен и кой ще напусне еврозоната", подчерта той.

Той също така призова държавите-членки на ЕС за намаляване на публичния дефицит и дълг, по начин, който няма да засегне икономическо възстановяване.

„Консолидацията на европейските публични финанси не е опция, тя е необходимост. Ако дефицитът и публичният дълг останат високи няма да има растеж в Европа. Затова ние сме за премахване на данъчни стимули от икономическите потоци от 2011 г. нататък. Надявам се, че страните, които са въвели програми за спестяване ще направят това, без да попречи на икономическото възстановяване", заяви Юнкер.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.