Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
05-08-2010

Гърция очаква ново плащане на помощите след края на посещението на ЕС и МВФ

Гърция очаква да получи одобрение за усилията си за справяне с кризата с дълга на страната и да ново плащане от 9 милиарда евро финансова помощ, след като инспекторите от МВФ и ЕС приключат посещението си в страната в четвъртък, съобщава Reuters.

Според местните медии и служители на правителството, обаче новият транш, който трябва да бъде получен следващия месец, може да дойде заедно с призиви за ускоряване на реформите в енергийния сектор и приватизационната програма на правителството. Екип от представители на МВФ, Европейската комисия и ЕЦБ (наричани "тройката"), оценява напредъка на страната в намаляването на дефицита, дейностите на пазара на труда и други реформи, преди осъществяване на втория транш от програмата за финансова помощ на стойност от общо 110 милиарда евро.

Очаква се резултатите от оценката на тройката да бъдат представени на конференция днес.

Служители на правителството очакват екипът да даде положителна оценка на съкращенията на правителствени разходи, които са над поставената цел и могат да компенсират приходите, които са по-ниски от очакваното. Усилията за справяне с укриването на данъци ще бъдат удвоени.

Централната банка в страната настоява Гърция да продължи усилията за реформите, за да убеди бизнеса и финансовите пазари, че се справя ефективно с кризата с дълга си.

Гръцките медии предадоха че екипът от ЕС/МВФ е поискал от Гърция да продаде част от държавната енергийна компания PCC и да се справи с губещия железопътен оператор, две компании със силни профсъюзи, които вече се противопоставиха на реформите.

Правителството полага усилия и за по-добрия контрол на финансите на болници, общини и държавни предприятия.

Атина е оптимист, че ще може да намали бюджетния дефицит до 8,1% от БВП до края на годината, в сравнение с 13,6% през 2009, след намаления на заплатите и данъчни увеличения. През май и юни инфлацията нарасна с 5%, много повече от средното равнище за Еврозоната, което от части се дължи на увеличенията на данъците. Това показва слабата конкурентоспособност и подчертава необходимостта за отваряне на професиите и пазарите.

Докладите на ЕС и МВФ са положителни по отношение на Гърция, като те гласят, че страната се справя по план с изпълнението на основните цели, но анализаторите предупредиха, че рисковете остават високи, както поради бавната икономика, така и заради социалните вълнения в страната.

Гърция изпадна в рецесия за първи път от 16 години през 2009 година, като БВП на страната се очаква да се свие с още 4 процента тази година.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.