Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
19-08-2010

ЕК смята, че Гърция покрива критериите за получаване на нов транш от европейския заем

Европейската комисия днес направи оценка на предприетите от Гърция мерки за справяне с прекомерния бюджетен дефицит, съобщава Рапид. Комисията публикува и доклад в контекста на програмата за икономическо подобрение, финансирана от страните от еврозоната и МВФ. Комисията смята, че цялостната положителна оценка на спазването на задълженията, дава възможност страните-членки да одобрят и отпуснат втория транш на заема за Гърция.

„Гърция е постигнала впечатляваща бюджетна консолидация през първата половина на 2010г. и е постигнала бърз напредък с основните структурни реформи", заяви комисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. „Въпреки постигнатия значителен прогрес, остават рискове и предизвикателства. Основното пряко предизвикателство е запазването на адекватна ликвидност и финансова стабилност на банковия сектор. В същото време трябва да се ускори програмата за структурни реформи за да се освободи огромния потенциал за увеличаване на растежа", заяви обаче Рен.

През първата половина на тази година дефицитът на гърция е намалял с 46% по-бързо от планираното. Общите разходи са били свити с 16.9% спрямо първата половина на 2009г.. Остават обаче редица рискове за постигането на бюджетната цел. Финансовият приход се е увеличил с 5.9%, което е далеч от целта от увеличение с 15.6%. Ако се наложи трябва да бъдат предприети корективни мерки през втората половина на годината за предотвратяване на увеличение на бюджетните разходи.

Според ЕК значителен напредък е бил постигнат в структурните фискални реформи. Напредъкът в пенсионната и административната реформи върви по-бързо от планираното. Други успешни мерки са подготовката на закон за избягването на данъчно облагане, преброяване на администрацията и създаване на обща служба за обществените заплати.

Освен това по-бързо от предвиденото вървят широки структурни реформи като закони за трудовия пазар, които ще увеличат способността на икономиката да се нагажда към условията. Либерализацията на транспортния сектор също върви добре, смятат от ЕК. Мерките за подобряване на усвояването на еврофондовете също се вместват в програмата, посочват от Брюксел.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.