Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
30-09-2010

ЕЦБ: Европейският банков сектор е все още уязвим

Банковият сектор в ЕС остава уязвим и се възстановява от финансовата криза по бавен и неравномерен начин,  обяви в доклад Европейската централна банка (ЕЦБ) , цитирана от „Ройтерс".

В годишния доклад на ЕЦБ относно стабилността на банковия сектор се отбелязва, че някои части на сектора продължават да разчитат на рефинансиране от страна на ЕЦБ, въпреки че има риск от възобновяване на дълговите проблеми на страните. „По-конкретно рисковете са се увеличили през първите месеци на 2010 г. с постепенното засилване на притесненията на пазарите относно кредитните рискове в някои страни от еврозоната".

ЕЦБ заяви, че дълговата криза е подчертала връзката между кредитоспособността на държавите и на банковия сектор. Това е повишило шанса от повторение на проблемите. Съществуват и други затруднения, отбелязва ЕЦБ.

„Въпреки че информацията за страните-членки показва, че увеличението в необслужваните кредити вероятно ще се забави в много части на ЕС през 2010 г., понижението на съотношенията за покритие може да доведе до някакъв натиск за повишаване на провизиите за разходи", заключва доклада.

Също така в годишния доклад ЕЦБ предупреждава, че банките вероятно ще бъдат засегнати от по-нататъшни загуби в портфейла от домакински заеми, особено при потребителските кредити.

„Перспективите за рисковете в домакинските заеми остават предизвикателство поради бавните темпове на икономическо възстановяване, повишаващата се безработица в няколко страни, затягането на кредитните условия и по-нататъшното намаляване на цените на жилищата в други държави".

Като положителен аспект докладът посочва увеличаване на банковите печалби. „Доходността се е подобрила леко и би могла да се увеличи още повече през следващите шест месеца, което ще позволи на фирмите да намалят високата си задлъжнялост", твърди ЕЦБ.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.