Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
12-09-2011

Гърция въвежда нови съкращения на разходите

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос обяви нови съкращения на бюджетните разходи в неделя. Новите мерки ще спестят около два милиарда евро, съобщава АФП. Това бе едно от изискванията на представителите на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), за да предоставят финансова помощ на страната.

„За да може Атина да бъде в състояние да изпълни задълженията си трябва да спестим около два милиарда евро", каза Венизелос. „И единствената ефективна мярка е въвеждането на специален данък върху недвижимите имоти".

Министърът каза, че това „ново национално усилие" е от решаващо значение предвид слуховете, че Гърция може да напусне еврозоната заради огромния й дълг.

Лидерите на страните от еврозоната обявиха, че ще предоставят на Атина спасителен пакет, възлизащ на 159 млрд. евро, ако страната въведе икономии. Много от гърците се страхуват, че въвеждането на строгите мерки само ще увеличат броя на безработните в страната.

„Нашият приоритет е пълното зачитане на бюджетните цели за 2011 г.", каза Венизелос. Той подчерта, че Атина ще продължи да работи по плана, изготвен с ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкото правителство да не се колебае и да проведе нужните реформи. „Гърция знае, че кредитът ще бъде отпуснат само ако изпълни нейните задължения", каза Меркел в интервю за неделното издание на германския вестник „Tagesspiegel".

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обаче се съмнява, че Гърция ще може да избегне фалит. Шойбле обмисля два сценария при положение, че Атина обяви банкрут. Единият е при условие, че Гърция остане в еврозоната, а вторият е страната да напусне еврозоната и да въведе отново националната си валута - драхмата.

В интервюто за германския вестник Меркел призова за по-голяма европейска интеграция, за да се разреши дълговата криза на Гърция, коментира АФП.

От своя страна Европейската комисия приветства въвеждането на новите строги мерки. Представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ ще се завърнат в Атина „през следващите дни", за да проверят прогреса на страната, съобщава Euobserver.

„Приветствам изразения ангажимент от страна на гръцкото правителство да постигне договорените фискалните цели през тази и следващата година. Доволен съм, че Атина предприе необходимите мерки за фискална консолидация, за да постигане тези цели", заяви, еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

На фона на тези събития еврото падна до най-ниското си ниво за последните седем месеца, коментира Financial Times. В понеделник сутринта единната европейска валута се търгуваше за 1,3573 долара. Това означава, че курсът на еврото е паднал с още 0,3%.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.