Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
17-07-2006

ЕС ПОДКРЕПЯ „НОВИЯТ СВЕТОВЕН ЕНЕРГИЕН РЕД”

Отворени нефтени и газови пазари и използването на повече ядрена енергия ще формират основата на новата енергийна политика на индустриалните сили. ЕС приветства споразумението, но призова Русия да изпълни поетите ангажименти на срещата на Г-8, съобщава Euobserver.

Клубът Г-8 – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Италия, Канада, Германия и Япония – в неделя се споразумяха за общо изявление, в което се посочва важността на отворените енергийни пазари и свободното движение на инвестиции.


Желанието на САЩ, Великобритания и Франция за включване на силна подкрепа за ядрената енергетика беше ограничено заради съпротивата на Германия и Италия, чието население е традиционно настроено против атомната енергетика.

Споразумението на Г-8 извежда енергийната политика на Европейския Съюз на световно равнище, заяви председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу. „Това е нов световен енергиен ред”, добави той.

„Смятам, че принципите, които се опитваме да въведем в Европа, са същите каквито виждаме в Г-8 – откритост, прозрачност, солидарност, ефективност и предвидима законова среда”, добави Барозу.

Той обаче внесе нотка на предпазливост спрямо най-големият енергиен доставчик на Европа – Русия. Според ЕК Русия трябва да поеме повече отговорности като например подписването на Договора за енергийна Харта, който трябва да ограничи руския монопол в доставките на газ от Централна Азия за Европа.

Втората главна проблемна точка в програмата на Г-8 бе разразилият се на ново конфликт в Близкия Изток.

Участващите в срещата страни поддържаха различни позиции за това, кои са виновните за ескалацията на напрежението. САЩ и Великобритания изразиха твърда подкрепа за Израел, като отправиха обвинения към Сирия и Иран, че подклаждат напрежението в Ливан. Франция и Русия от друга страна изказаха мнение, че реакцията на Израел е пресилена.

В крайна сметка лидерите на Г-8 се споразумяха за текст на обща декларация, в която се призовава за спиране на насилието и да бъдат освободени задържаните израелски войници. В декларацията също така се осъжда екстремизма и се посочва правото на Израел да се защитава, като страната се призовава да прояви сдържаност.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.