Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2006

ЕК ЩЕ ИЗПРАЩА ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ НА СТАЖ В ПЕКАРНИ И ДЪРВОДЕЛСКИ РАБОТИЛНИЦИ

Европейската Комисия ще изпрати 350 от висшите си служители на едноседмични стажове в малки фирми - като пекарни и дърводелски работилници - за да научат за дребния бизнес, за когото те подготвят европейски закони, съобщава EUobserver.

Комисарят по индустрията Гюнтер Ферхойген представи инициативата вчера, като обяви, че първите 50 служители ще заминат на практика в различните европейски държави още през тази година.

„Не ни трябва политика на стоене в кули от слонова кост”, коментира предложението Ферхойген, като според него подобен опит „от първа ръка” ще помогне на служителите на комисията да разберат по-добре проблемите на дребните предприемачи и да се превърнат в техни „посланици”.

Фирмите, които ще приемат европейските служители, са избрани от три общоевропейски индустриални групи,  които в миналото често са критикували ЕК за фокусирането върху едрия бизнес при определянето на политиката.

Мари-Елизабет Руслинг от Eurochambers, една от групите участващи в проекта, заяви: „Това е една малка крачка и остава да се направят още много неща за да може законодателството да започне да отразява интересите на дребния бизнес”.

Тя добави, че пилотните проекти, предшестващи официалното започване на кампанията за стажове, са показали, че много често европейските служители са изненадани от критичните въпроси на бизнесмените, за които те иначе отговарят в Комисията.

„Те очакваха главно да се оглеждат наоколо и да открият как работят малките фирми в различни сектори на икономиката, оказа се обаче, че трябва да обясняват на домакините си начина, по който се взимат решенията в Брюксел”, добави Рослинг.

Портал ЕВРОПА припомня, че през миналата седмица финансовите министри на ЕС по предложение на финландското председателство значително орязаха бюджета за служителите Европейската Комисия. Хелзинки поиска да бъдат съкратени 1 700 места на служители в Еврокомисията за следващите 7 години. съкращенията се отразяват негативно и на броя на местата, които трябва да бъдат заети от служители от новите страни-членки и от очакващите присъединяване България и Румъния.

Депутатите в Европейския Парламент не успяха да се споразумеят за приоритетите в бюджета за следващата година, като една от най-конфликтните точки е именно бюджета за служителите.

Предложението на Ферхойген явно цели да се направи опит за повишаването на ефективността на Комисията при евентуалният орязан бюджет.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.