Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
19-07-2006

ТАЙНИ СРЕЩИ МЕЖДУ “ГОЛЕМИТЕ” СТРАНИ-ЧЛЕНКИ ЗА ЕМИГРАЦИЯТА?

Големите страни-членки на ЕС провеждат редовни тайни срещи на ниво правосъдни министри, на които в условията на непрозрачност взимат оперативни общи решения, отнасящи се до въпроси на имиграцията. На обществото не се дава информация за резултатите от тези срещи.

Тези критики се съдържат в доклад на британската Камара на лордовете. Според документа, такива срещи се провеждат редовно от 2003 година. Министрите на правосъдието от Великобритания, Франция, Италия, Германия, Испания и Полша участват в тях, се твърди в доклада.

Портал ЕВРОПА припомня, че днес ЕК се очаква да приеме пакет от проектопланове в сферата на имиграцията и граничния контрол, които да ограничат нелегалния трафик на хора. Една от целите е установяване на общ режим на издаване на визи за кратък престой от страна на всички държави-членки.

EUobserver цитира документа на Камарата на лордовете, озаглавен “Зад затворени врати”, според който последната такава среща се е провела през март в Германия. Подобни срещи, на които се взимат толкова важни решения, със сигурност биха предизвикали обществен и медиен интерес, обаче информацията се крие старателно.

Според докладчиците, на тези срещи между топ-представители на шестте най-големи държави от ЕС се постигат ключови споразумения за имиграцията, общата европейска политика по сигурността, правосъдието и вътрешните работи.

Това било в ущърб на по-малките страни-членки, които нямали възможност да участват в процеса на взимане на решения.
 
Медиите посочват, че тези редовни срещи станали практика след като правосъдните министри на страните-членки изказали съжаление от твърде мудното темпо, с което се осъществява европейското сътрудничество в сферата на нелегалната имиграция.

Тогава френският вътрешен министър Никола Саркози обяви, че държавите искали да напредват по-бързо по въпросите на имиграцията.

EUobserver заключава, че това не е първият случай, в който липсва прозрачност и публичност на европейско ниво.

Както и Портал ЕВРОПА писа, наскоро ЕС взе решение за конкретни стъпки, с които заседанията на Съвета – където се прави европейското законодателство – да станат отворени и европейските граждани да могат да следят законотворческия процес.

Мнозина обаче смятат, че мерките за публичност просто ще доведат до това, че важните решения ще се взимат другаде, далеч от камерите, заключава изданието.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.