Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
19-09-2006

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ОБСЪЖДА ДНЕС НАСОКИТЕ В СТРАТЕГИЧЕСКАТА СИ ПОЛИТИКА

Европейските комисари ще се съберат днес на извънредна среща за да обсъдят втората част от петгодишният си мандат, съобщава Euobserver.

Главната тема, която ще обсъдят комисарите в Провондал, близо до Брюксел, ще бъде обсъждането на програмата за защита на потребителите и проблемите на глобализацията.

Според германският вестник „Ханделсблат" се очаква председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу да каже на колегите си, че европейските граждани „трябва да заемат по-централно място в ежедневните ни дейности".

Очаква се желанието за промяна към по-голямо внимание на социалните въпроси да бъде посрещнато с неодобрение от някои по-либерално настроени комисари като отговарящият за вътрешния пазар Чарли МакКрийви, който подкрепя възможно най-голямото ограничаване на регулаторните мерки.

Една от мерките за защита на потребителите, които показват насоките на ЕК, бе забраната през тази година авиокомпаниите да рекламират неверни цени на евтините билети.

Част от срещата ще посветена на нелегалната имиграция, която зае челно място в политическите програми, след като през лятото хиляди африкански имигранти опитаха да достигнат бреговете на Испания, Италия и Малта.

В отговор на кризата Барозу реши да създаде група от комисари, които да се борят с проблема. Осемте комисари от екипа ще се срещнат този следобед за пръв път.

„Целта е да се определи, кое е най-важното, какви мерки да засилим и къде ЕК може да вложи допълнителни средства за справянето с този изключително критичен проблем", заяви говорител на Комисията вчера.

Очаква се днес Комисията да обсъди и предстоящото си преструктуриране с влизането на България и Румъния в ЕС.

Барозу вече посочи, че от него не се очаква да проведе мащабно преструктуриране, но все пак ще трябва да намери места за новите двама комисари.

Проблемът ще изисква от Барозу да използва политическите си умения в пълна степен, тъй като сегашните комисари не искат да изгубят и малка част от властта си, а новите двама комисари няма да се задоволят с получаването на малки правомощия.

Портал ЕВРОПА припомня, че някои от обсъжданите варианти са отделянето на имиграцията от правомощията на комисаря по правосъдието Франко Фратини, отделянето на туризма от ресора на Ферхойген или изтеглянето на борбата с дискриминацията от компетенциите на Владимир Шпидла.



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.