Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
30-10-2006

ПОЛША И ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ ОПИТАТ ДА ПОДОБРЯТ ОТНОШЕНИЯТА СИ

Полският премиер Ярослав Качински пристига днес на посещение в Берлин, което има за цел да бъдат подобрени отношенията между Германия и Полша, съобщава Netinfo.

"След цялото страдание, причинено на поляците от хитлеристка Германия, след всичките години на разделение на Европа, ние имаме възможност заедно да придвижим напред много неща", каза Ангела Меркел в събота.

Полският премиер заяви, че е настроен "много оптимистично".

"Надявам се, че в края на тези срещи нашите отношения ще бъдат по-добри, отколкото са в момента".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер символично избра европейския университет Виадрина на германско-полската граница за място, където в реч да призове към "нов положителен дух", който да сложи край на "фазата на мълчанието" между Германия и Полша.

Днес обаче полският премиер Ярослав Качински отново напомни за несъгласието на Полша със строителството на германско-руския газопровод по дъното на Балтийско море.

Газопроводът ще бъде сред трудните теми в разговорите на Качински в Германия, каза в петък полският външен министър Анна Фотига, която ще придружава премиера в Берлин.Според Варшава заобикалянето на Полша от газопровода застрашава енергийната й сигурност и за екологичното равновесие в Балтийско море.

"Недоразуменията могат и трябва да бъдат изчистени", казва Качински в интервю за утрешния брой на в. "Билд", съобщи Асошиейтед прес. "Но е безсмислено да мълчим за това, което ни тревожи в Полша" Голяма част от напрежението в отношенията между двете страни има корени в историята. Поляците се отнасят с подозрение към усилията на германците, изгонени от Полша и други страни, да привлекат внимание към своите съдби.

Поляците се дразнят и от заплахите за съдебни действия от страна на германски граждани, които искат да си възстановят собствеността в пределите на днешна Полша. Те са я загубили в резултат на преместването на запад на границата след краха на нацистка Германия. Германското правителство се противопоставя на тези заплахи. Качински обаче се оплака, че "германската държава не прави нищо срещу това".



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.