Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
28-11-2006

ЕК ОДОБРИ НОВИ ПРЕХОДНИ МЕРКИ В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Европейската комисия одобри нови преходни мерки за България и Румъния в областта на земеделието, целящи адаптирането на българската и румънската продукция към нормите на Европейския съюз, съобщава Агенция „Фокус".

Съгласно решението на Европейската комисия определен брой български млекопреработвателни предприятия ще могат да използват млечни суровини, които не отговарят на нормите на ЕС до 31 декември 2009 г., при условие че произведените от тях продукти ще са насочени единствено към българския пазар.

"Страните-членки подкрепиха предложението на Европейската комисия да определят преходни мерки след разширяването за известен брой български млечни предприятия, както е предвидено в текста на Договора за присъединяване. Сериозно количество от млечната суровина, доставяна за млекопреработвателните компании в България не отговаря на изискванията на ЕС. В резултат от това, голяма част от млякото, произведено от млекопреработвателния сектор, не отговаря на нормите за износ към останалите държави-членки.

Съгласно решението одобрено днес, известен брой предприятия в България бяха добавени към общия списък фирми, които ще могат да използват неотговарящо на стандартите мляко до 31 декември 2009 г., при условие че тези предприятия продават продукцията си само на вътрешния пазар. Тази продукция ще носи специални опознавателни знаци.

Всички други предприятия, които са доказали, че могат да гарантират пълното разделение между отговарящо и неотговарящо на стандартите мляко в производствения процес, ще разполагат с достъп до търговията на Общността", се казва в решението на Европейската комисия.

Решението също така разрешава на български компании до кроя на 2007 г. да реекспортират млечна продукция към страни, които не се членки на ЕС

Международни наблюдатели коментират, че решението на ЕК може да се отнася до заплахата, отправена от Русия да наложи ембарго на животинската продукция, идваща от страните-членки на ЕС, заради приемането на България и Румъния и съществуващите в тези две държави огнища на някои опасни болести по животните.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.