Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2006

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ПРИЕ БЮДЖЕТА НА ЕС ЗА 2007


Европейският парламент прие на второ четене бюджета за 2007г., съобщават от пресслужбата на парламента.

Предвидените приходи за следващата година възлизат на 125.8 млрд. евро, а плащанията на 115.5 млрд. евро. Увеличението на бюджета е с 3.2% спрямо 2006г.

Това е първият бюджет на новия 27-членен съюз заради приемането на България и Румъния в ЕС от 1 януари 2007г.

От Европейската комисия заявиха, че този бюджет „представлява рекордно увеличение на разходите по програми укрепващи устойчивото развитие, конкурентноспособността и сближаването на европейските икономики".

Направление 1 - „Устойчив растеж"

Парламентът разглежда Лисабонската стратегия като изключително важна за ЕС и в тази насока се забелязва значително увеличение на отпусканите средства, като в същото време депутатите изказват съжаление, че те са били намалени от Съвета. Увеличаването на средствата по Програма „Конкурентноспособност и иновации" от 17 на 70 млн. евро е ярък пример за намеренията на ЕП. Общо по първото направление се очакват постъпления от 54.5 млрд. евро, като разходите ще възлизат на 44.9 млрд. евро.

Направление 2 - „Природни ресурси"

Парламентът е недоволен от съкращенията наложени от Съвета за разходите в земеделието, и по специално от отказа за финансирането за създаване на ваксина против болестта „син език". Плащанията в тази област ще възлязат на 54.7 млрд. евро.


Направление 3 - „Правосъдие и вътрешни работи"

Според ЕП свободата, сигурността и правосъдието са едни от ключовите приоритети на съюза. Поради тази причина е възстановено увеличението на средствата за Фонда за външни граници до 170 млн. евро.

Направление 4 - „ЕС като глобален партньор"

Постигнато е споразумение за общата външна политика - Common Foreign and Security Policy (CFSP). Тя ще бъде финансирана със 159.2 млн. евро, като Съвета се задължи да предоставя навременна информация на депутатите за планираните дейности и решения.

Направление 5 - „Администрация"

ЕП отхвърли предложението за съкращаване на служителите в Европейската Комисия. Депутатите обаче се съгласиха, че е необходима оценка на нуждите на ЕК за персонал. Това ще стане чрез доклад, който трябва да бъде представен на 30 април.

Други

500 млн. евро се предвиждат за справяне с предизвикателствата на глобализацията, в същото време фондът за европейска солидарност, възлизащ на 1 млрд. евро, ще помага на страните-членки да се справят с последствията от природни бедствия.

 

.




 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.