Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
15-01-2007

СЛОВЕНИЯ ПРАЗНУВА ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО

Словения днес ще отпразнува пълното приемане на еврото, като се очаква в тържествата в Любляна да вземат участие европейски министри и комисари, съобщава EUobserver.

„Това ще бъде едно от най-големите събития в словенската история и едно от най-големите в ЕС през тази година", съобщи държавната словенска телевизия.

В празненствата ще участват председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, германският канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише. Освен това се очаква да пристигнат поне двама европейски комисари, както и седем министър-председатели и седем министри от европейски страни.

На 1 януари тази година Словения официално прие еврото за своя валута, само две години след влизането си в ЕС и днес изтича двуседмичния период на съвместна употреба на евро и толар.

„Първите две седмици на употребата на еврото в Словения преминаха гладко и без сериозни проблеми при смяната на валутата", се казва в съобщение на Европейската Комисия.

Представител на ЕК добави, че в края на този период практически всички плащания в Словения се осъществяват в новата валута. Почти 80% от толарите вече са изтеглени от обръщение.

Словения е тринадесетата страна-член на ЕС, която приема общата валута.

Междувременно исландският външен министър Валгердур Сверисдьотир заяви по местно радио, че сериозно желае да оцени възможностите за приемане на еврото, без да трябва страната да се присъединява към ЕС.

Г-жа Сверисдьотир заяви, че е трудно за малките икономики, участващи в европейския пазар, да запазят независимата си валута.

Исландия е член на Европейското икономическо пространство, което осигурява свободното движение на стоки, услуги и капитали между 30-те членове на ЕИП.

Правителството на Исландия продължава да се противопоставя на влизането в ЕС главно поради страха, че ще изгуби контрол върху рибарството, което осигурява 40% от експорта на страната.




 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.