Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
26-01-2007

СРЕЩА НА "ПРИЯТЕЛИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНСТИТУЦИЯ" В МАДРИД

Осемнадесетте страни-членки, които вече са подписали конституцията на ЕС, се събират днес в Мадрид за да обсъдят как да насочат политическите дебати към своята позиция, съобщава EUobserver.

Тези 18 страни плюс Ирландия и Португалия, които също се смятат за „приятели на конституцията", както е озаглавена срещата, се събират за да изготвят политическите си тактики, да разгледат елементите от конституцията, които могат да бъдат изменени и да накарат страните, които още не са подписали конституцията, да кажат ясно какво искат от договора.

„Трябва да знаем защо другите имат трудности и какви са проблемите им", заяви испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос преди срещата.

Страните неприемащи конституцията включват Франция и Холандия, които отхвърлиха договора на референдуми, както и Великобритания, Полша и Чехия, които са скептично настроени към обемистия договор.

Анализаторите очакват деликатната първа част от конституцията, отнасяща се за целите и насоките на ЕС, както и с институционални въпроси - да бъде защитена от гласувалите „за" страни.

Място за маневри вероятно ще има във втората и третата част на документа - хартата за основните права и детайлизираната секция за политиките, която събира и всички европейски договори.

Министърът по европейските въпроси на Люксембург Никола Шмит заяви за EUobserver относно конференцията: „Няма да приемаме някаква формална декларация, но мисля, че се надяваме да я приключим с някои споделяни от всички принципи".

Освен съдържанието на срещата, самото й провеждане е повод за напрежение в ЕС според някои.

Британският либерален евродепутат и експерт по конституцията Андрю Дъф смята, че тя ще раздели твърде много страните в два ясно изразени лагера, като освен това може да покаже някои дълбоки различия в групата на 18-те казали „да".

Междувременно има сведения, че германското председателство на ЕС също не е доволно от инициативата, като вече оказа натиск върху Люксембург да отложи следващата среща през февруари.

Берлин се опасява, че срещата ще работи против плановете му за съживяване на конституцията, като ще покаже различията между правителствата твърде рано и твърде открито, като е възможно да разруши настроението за компромис и преосмисляне.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.