Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
06-03-2007

ЕС МОЖЕ ДА ОТВОРИ НОВИ ПРЕГОВОРНИ ГЛАВИ С ТУРЦИЯ

ЕС смята да отвори до четири нови глави в преговорите си с Турция до края на немското председателство на ЕС, което изтича на 30 юни, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от News.bg.

Анкара започна присъединителните си преговори с ЕС през октомври 2005 г., но засега е затворила само една глава - "Наука и изследвания".

През декември ЕС одобри решение за замразяване на преговорите за членство с Турция по осем от всичките 35 преговорни глави заради отказа на Анкара да отвори пристанищата и летищата си за транспортни средства от Кипър. Гръцката част от разделения остров се присъедини към ЕС през 2004 г., но Анкара не признава правителството й.

Първата от новите глави, която се отнася до предприемаческата и промишлената политика, може да бъде отворена до края на март, а останалите три - икономическа и валутна политика, статистика и финансов контрол - през следващите четири месеца. Отварянето на нови глави обаче трябва да получи одобрението на всичките 27 държави, членки на блока.

Според приетото през декември решение нито една глава не може да бъде условно затворена, ако Турция не изпълни задълженията си по подписания през 2005 г. протокол за разширяване на споразумението от 1963 г. с ЕС за митническия съюз с цел включване в него на всички държави, членки на ЕС, включително Кипър.

Наги подчерта, че напредъкът в преговорите ще бъде възможен само, ако Турция продължи последователно да изпълнява изискваните от ЕС реформи.

След частичното замразяване на присъединителните преговори Анкара заяви, че ще изготви своя собствена стратегия за реформи въз основа на своите "собствени приоритети и срокове". Като подчерта решимостта на страната си да реализира реформите, турският министър на икономиката Али Бабаджан, който е и главен преговарящ на страната с ЕС, каза в петък, че Анкара ще представи плана си до началото на април.

По време на среща, организирана от Европейския политически център в Брюксел, той каза пред репортери, че пътната карта обхваща периода до 2013 г. Тя се отнася и до областите на осемте замразени глави.

Очаква се завършването на присъединителните преговори с Турция да отнеме още десет години.

Изглежда обаче Анкара смята, че ще бъде напълно подготвена да се присъедини към ЕС след по-малко от седем години. По време на посещението си в Брюксел Бабаджан призова неправителствените организации да популяризират 1 януари 2014 г. като очаквана дата за членство.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.