Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
07-03-2007

ЕК КРИТИКУВА БЮДЖЕТНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния подложи на критика България, Румъния и Латвия за техните бюджетни планове, съобщава Netinfo.

"Обезпокоен съм от предвижданото разхлабване на данъчните политики през 2007 г., в период на благоприятен икономически растеж.

Това не съответства на целта да се водят благоразумни данъчни политики и да се осигури устойчиво сближаване (конвергенция), включително чрез намаляване на външния дисбаланс и контролиране на инфлацията.

Ориентираните към стабилност данъчни политики са от ключово значение за устойчивото икономическо развитие. Следователно България е насърчавана да поддържа доброто си бюджетно състояние, а Румъния да се стреми към по-амбициозен път към бюджетна консолидация", заяви комисарят.

ЕК определя бюджетното състояние на България като стабилно, съобщават от представителството на Комисията в София.

В същото време страната ни e насърчавана да постигне по-висок излишък от планирания засега за 2007 г. и да поддържа достатъчен бюджетен излишък през следващите години в подкрепа на макроикономическата стабилност и на намаляването на външните дисбаланси.

На Румъния, която се радва на още по-голям растеж от България, и е изправена пред нарастващ външен дефицит, ЕК препоръчва да подобри бюджетното си състояние чрез значителни корекции, за да постигне достатъчен предпазен марж срещу преминаването на тавана от 3%, както и за избягване на проциклична политика.

Букурещ е посъветван също така да контролира увеличаването на публичните разходи и да преразгледа тяхната структура.
България се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. и на 5 януари представи първата си конвергентна програма, която обхваща периода 2006-2009 г., посочва ЕК.

На основата на макроикономическия сценарий, който изглежда реалистичен, програмата има за цел да поддържа бюджетен излишък в рамките на 0,8-1,5% от БВП през програмния период. За 2007 г. се очаква рязко влошаване до 0,8% от БВП от 3,2% от БВП за 2006 г.

Средносрочната цел за бюджетното състояние, представена в програмата, е за балансиран бюджет в структурно отношение (отчитащ цикличните колебания и изключващ еднократните и временните мерки), коeто е в съответствие с изискванията на Пакта.

Програмата и оценката на Комисията показват, че бюджетният резултат през 2007 г. би могъл да бъде по-висок от заложения в програмата, а рисковете в бюджетните прогнози за 2008 г. и 2009 г. изглеждат като цяло балансирани.

В същото време обаче вижданията за данъчната политика, представени в програмата, могат да се окажат проциклични за 2007 г. Това не би съответствало на Пакта за стабилност и растеж.

През 2005 г. дългът на България бе малко под 30% от БВП, като се очаква през 2009 г. той да намалее до около 21% от БВП.

Като цяло средносрочното бюджетно състояние е добро. Планираното намаляване на бюджетния излишък при добрите икономически условия през 2007 г. обаче би означавало проциклична бюджетна визия и увеличава съществуващите външни дисбаланси.

Следователно Съветът трябва да прикани България да постигне по-висок от планирания бюджетен излишък през 2007 г. и да продължи да поддържа добри позиции, за да подкрепи макроикономическата стабилност и да ограничи високия външен дефицит; както и да подобри допълнително ефективността на публичните разходи, особено чрез реформа на системата на здравеопазването.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.