Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
16-03-2007

36 АРЕСТУВАНИ СЛЕД СБЛЪСЪЦИТЕ В БУДАПЕЩА

Части за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу радикални младежи, които ги засипаха с камъни и бутилки в разгара на антиправителствените протести в Будапеща. В центъра на унгарската столица се събраха по различни данни между 100 хиляди и 200 хиляди души, недоволни от управленето на социалистическото правителство, съобщава „Дневник".

Почти 130 събития на няколко места в Будапеща вчера отбелязаха годишнината от унгарската революция от 1848г. Според вътрешното министерство едва 10-15% от тях са празнични, а останалите са демонстрации.

Премиерът Ференц Дюрчани беше освиркан при издигането на националния флаг пред парламента, а по-късно той и съпартиецът му и столичен кмет Габор Демски бяха замеряни с яйца, картофи и гнили домати, съобщава „Дневник". Според агенция Ройтерс срещу Дюрчани е имало възгласи "Комунистическа свиня!". Демски е трябвало да бъде празен с чадъри от летящите предмети.

По улиците на Будапеща бяха изкарани 4500 полицаи, а централни части от града бяха затворени за движение. След уличните сблъсъци от края на октомври 2006г. - най-тежките от 50 години насам - правителството е използвало над 25 млрд. форинта (13 млн. долара) от фондовете на ЕС за закупуване на средства за борба с безредици.

Популярността на премиера Ференц Дюрчани продължава да пада катастрофално, а унагрците са недоволни, че той се опитва да намали бюджетния дефицит с по-високи данъци и по-скъпи комунални и медицински услуги. "Демонстрантите са зле образовани хора, без перспектива в живота и готови да тръгнат след всяка партия, готова да предизвика правителството", твърди психологът Дьорд Чепели, който консултира властите относно протеста.

През октомври миналата година Унгария стана арена на сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи, след като медиите публикуваха тайна реч на премиера Дюрчани пред негови съпартийци, в която той признава, че правителството му е лъгало обществото.

Снощните сблъсъци в унгарската столица след мирната демонстрация завършиха с 36 ареста на скинари и членове на крайнодесни формации, съобщи унгарската полиция, цитирана от Netinfo.

Петима души са ранени леко като 4 от тях са полицаи, сочат последните данни на органите на реда в Будапеща.

Няколкостотин младежи, голяма част от които бяха сложили маски на лицата си и скандираха нацистки лозунги, се включиха в сблъсъците, които завършиха и с материални щети на стойност 70 000 евро в центъра на града. Службите по почистване са събрали 200 кубически метра боклуци от улиците, където протестиращите дори издигнаха барикади като обръщаха коли, пейки, телефонни кабини и стотици кофи за боклук и ги палеха. Полицията се наложи да се намеси като използваше силна водна струя и сълзотворен газ. Сблъсъците бяха прекратени около полунощ българско време.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.