Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
21-03-2007

СТАНИШЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ЗА МЕЖДУНАРОДНО ПРИЗНАТО РЕШЕНИЕ ЗА СТАТУТА НА КОСОВО

България е за международно признато решение за статута на Косово, което включва единната позиция на ЕС и на страните от Съвета за сигурност на ООН. Настоящият момент е решителен за намирането на устойчиво решение на въпроса, с което да се гарантират демократичните стандарти, правата на малцинствата, опазването на културните и религиозни паметници на сърбите, а също и децентрализацията на областта. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, който е на работна визита в Белград и Прищина, съобщи Netinfo.

Днес той се срещна с президента на Сърбия Борис Тадич и с министър-председателя в оставка Войслав Кощуница. Станишев се ангажира България да бъде конструктивен фактор в международните усилия за намиране на устойчиво решение за статута на Косово.

Ние сме най-заинтересовани от запазване на стабилността в региона, включително и в Косово, и в новата си роля на страна-член на ЕС имаме възможността да участваме във формирането на благоприятни европейските решения за това, подчерта той.

България поддържа европейските перспективи за Западните Балкани, в това число и на Сърбия, в съответствие с процеса на реформи и при необходимото ниво на изпълнение на европейските критерии и стандарти, заяви още Станишев. Той изрази убеденост, че приближаването към ЕС е основен фактор за вътрешнополитически реформи, които водят до налагането на европейски модел на обществено развитие, гарантиращ сигурност, стабилност и просперитет както за съответната страна, така и за целия регион, съобщи Netinfo.

От своя страна ЕС също трябва да даде ясна перспектива на тези страни за членство, допълни министър-председателят. Премиерът изрази увереността си, че процесът на европейска интеграция е неизменен и ще даде добри резултати най-вече за гражданите. Той заяви, че от ключово значение за Сърбия е бързото съставяне на демократично правителство, което да покаже решимост и воля за задълбочаването на демократичните и евроинтеграционните процеси.

С формирането си, кабинетът ще може да продължи преговорите по окончателния статут на Косово като при това гарантира стабилността, европейските перспективи и сигурността на всички сърби.

Работното посещение на Станишев продължава в Прищина, където е предвидено да разговаря със заместник-постоянния представител на генералния секретар на ООН за Косово и ръководител на УНМИК Стивън Шук, с министър-председателя Агим Чеку и с Хашим Тачи, председател на Демократическата партия на Косово



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.