Europe.bg
  Home - News & Events - Highlights
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  User name:
  
  Password:
  
  
Registration
Forgotten password
What is my.Europe.bg
 
  Information
Sitemap
Contacts
Partners
Media partners
Download & Install
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

News & Events / Highlights

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2007

АХТИСААРИ ПРЕДЛАГА МЕЖДУНАРОДНО КОНТРОЛИРАНА ДЪРЖАВНОСТ ЗА КОСОВО

Планът на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари дава на Косово международно контролирана държавност, сили за сигурност от 2 500 души и определя срокове за провеждане на избори, предаде АП, цитирана от Netinfo.

С този план Косово ще тръгне към независимост, макар че самата дума "независимост" не се споменава в последния документ на Ахтисаари, с който разполага АП.

В предложението на Ахтисаари се посочва, че "Косово трябва да бъде мултиетническо общество, със собствено демократично правителство и пълно зачитане на върховенството на закона, най-висша степен на международно признати човешки права и основни свободи, общество, което насърчава мирното и прогресивно съвместно съществуване на всички свои членове".

Решението на Ахтисаари осигурява защита на правата на малцинствата, всеобхватна правна система, защитава и окуражава религиозното и културното наследство и осигурява безпрепятствената дейност на Сръбската православна църква.

Според плана на Ахтисаари в срок от 120 дни от приемането на решението парламентът на Косово ще приеме конституция, така че посочените и други принципи да бъдат утвърдени като неизменни, при консултации с международния граждански представител, който ще представлява и ЕС.

В този преходен период парламентът трябва да приеме закон за изпълнение плана на Ахтисаари. Този закон и конституцията трябва да влязат в сила в края на преходния период, се посочва в документа на Ахтисаари. В него се допълва, че всички бежанци и разселени лица ще имат право да се завърнат по домовете си и да им бъде върнато имуществото.

Планът предвижда мандатът на гражданската мисия на ООН /ЮНМИК/ да изтече в края на преходния период и компетенциите на ЮНМИК да бъдат прехвърлени "всички заедно на властите в Косово". "В срок от 9 месеца от влизането на решението в сила ще бъдат проведени парламентарни и местни избори", се посочва в документа. Като се оценява, че изпълнението на задълженията, произтичащи от решението, ще изисква комплексни и трудни действия, планът предвижда международно присъствие с цел контролиране и подкрепа на усилията на властите в Косово.

Международният граждански представител, който трябва да бъде назначен от Международна насочваща група, ще има ултимативни контролиращи правомощия по отношение изпълнението на решението. Мандатът на международния граждански представител ще бъде удължаван, докато Международна насочваща група не установи, че Косово е изпълнило всички условия от решението, се посочва в документа. Международният граждански представител ще има правомощията да анулира решения и закони, приети от косовските власти, да налага санкции и да уволнява държавни служители, чиито действия не съответстват на съдържанието или духа на споразумението.

Според плана Европейската мисия за сигурност и отбрана ще следи, контролира и консултира във всички области, свързани с върховенството на закона и ще помага на Косово в развитието на ефикасна, честна и представителна полиция, съдебна система, митници и наказателни институции. Ще има и правомощия да осигурява провеждането и утвърждаването на върховенството на закона, обществения ред и сигурност. Планът предвижда в срок от една година да бъдат сформирани нови професионални мултиетнически Сили за сигурност на Косово с най-много 2 500 действащи членове и 800 резервисти.

Решението ще определи, че настоящият Корпус за защита на Косово ще бъде разпуснат в срок от една година от края на преходния период. Военните сили под ръководството на НАТО ще останат в Косово, докато косовските институции станат способни да поемат всички отговорности, свързани със сигурността, се посочва в документа. От ОССЕ ще бъде поискано да помогне в проследяването на изпълнението на решението, съобщава Netinfo.

 



 
Заедно
In advance
 
 
 
    More 
Interviews
 
 
 
    More 
Bulgaria-destined funds
 
 
 
    More 
NEWEST ON EUROPE.BG
 
 
 
    More 
Month focus
 
 
    More 

Project of European Institute | Centre for policy modernisation | Institute for European Policy EUROPEUM |
| Privacy Policy | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
The information system was realized with financal support of OSI and OSF - Sofia
The Project is co-financed by the European Commission. The Information contained in this publication/site does not necessarily represent the position or opinion of the European Commission.